Borșul are nenumărate beneficii, fiind bogat în vitamine, calciu și magneziu. Cu toate că este un aliment folosit, în mod normal, pentru ciorbă, îl întâlnim și în medicina naturistă pentru diferite afecțiuni precum anemie, bronșită, astm, sinuzită, de asemeena, poate regla și glicemia.
Ca și conținut, un borș de casă realizat după o rețetă corectă este bogat în vitamine, minerale, carbohidrați, aminoacizi, vitaminele D și H, enzime, minerale și oligoelemente precum seleniul și cromul. Acesta este un leac tipic românesc cu o istorie bogată și beneficii remarcabile pentru sănătatea ta.
Ce beneficii are borșul de putină?
Borșul este un lichid fermentat obținut prin fermentarea cerealelor, în special a grâului, secarei sau orzului în apă. Această fermentație se realizează prin adăugarea de culturi de bacterii acid lactice, oferind borșului acel gust ușor acrișor și o culoare specifică. Folosit ca ingredient de bază în bucătăria est-europeană, borșul adaugă o notă distinctă și rafinată în diverse preparate culinare.
Borșul are un conținut nutriționat destul de scăzut, fiind o sursă modestă de carbohidrați și având conținut aproape neglijabil de grăsimi și proteine. Este bogat în apă și are un nivel scăzut de calorii, fiind adesea consumat pentru gustul și aromele sale caracteristice, mai degrabă decât pentru aportul său nutritiv.
Prin procesul său natural de fermentare, conține bacterii probiotice. Acestea sunt benefice pentru sănătatea tractului digestiv, contribuind la echilibrarea florei intestinale și facilitând digestia. Fiind o băutură săracă în calorii și grăsimi, borșul poate fi inclus în dietele pentru controlul greutății sau pentru reducerea aportului caloric, fără a compromite gustul sau aportul de nutrienți.
Datorită conținutului său bogat în vitamina C și substanțe antioxidante, borșul poate contribui la stimularea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
Epuizarea fizică este și ea combătuă prin consumul de borș. Se poate folosi pentru revigorarea organismului și pentru un plus de energie, inclusiv în perioadele de surmenaj și suprasolicitare.
Se bea câte un pahar mic înainte de masă, pe stomacul gol. Și în frumusețe este des folosit, mai ales pentru măști ale tenului uscat. Poți să prepari o asemenea mască amestecând borș cu alte ingrediente benefice pentru ten precum tărâțe, avocado, banană, ouă.
Rețeta de borș de casă
Un ingredient important al acestei rețete sunt huștele. O variantă ar fi să cumperi de la țăranii din piață o sticlă sau două de huște sau ți le poți prepara chiar tu, în casă. Astfel, cu două zile înainte de a face borșul, amestecă într-un recipient 300 de grame de tărâțe și 300 de grame de mălai, toarnă un pic de apă rece, astfel încât compoziția să fie doar un pic umedă, nu moale. Amestecă cu o lingură de lemn, acoperă și lasă la căldură două zile.
Apoi, într-o găleată sau oală de aproximativ 10 litri se pun 600 de grame de tărâțe de grâu și 600 de grame de mălai, se amestecă cu un pic de apă rece, astfel încât să fie umede, după care se adaugă și sticla de huște. Se amestecă din nou, iar în compoziție se pune și o crenguță de leuștean.
Se pune pe foc o oală cu apă, aproximativ 10 litri, iar când dă în clocot se ia de pe foc. Se lasă câteva secunde, după care se toarnă peste compoziția din găleată până se umple recipientul. Se amestecă foarte bine, se pune un capac peste, se bagă recipientul într-un sac sau sacoșă din nailon, se strânge bine, se acoperă cu o pătură și se lasă la căldură.
Se lasă așa 24 de ore, timp în care se mai amestecă o singură dată, după care se acoperă din nou. După cele 24 de ore, amestecul se scurge, se pune în sticle, iar sasul se mai umple o dată, de această dată cu apă călduță, nu fiartă. Acest procedeu se poate repeta de două ori.
După aceea, compoziţia rămasă în găleată (huştele) se pun în 1-2 sticle şi se lasă la frigider pentru data următoare în care vom dori să preparăm din nou borş. Prin această rețetă, vei obține un borș cu nenumărate beneficii.