Deși este considerată o băutură sănătoasă, cu multe beneficii, există și o serie de contraindicații pe care le are ciuperca kombucha. Astfel, consumul acesteia poate înrăutății simptomele gastrointestinale, motiv pentru care este de evitat folosirea sa dacă suferi de arsuri la stomac.
Kombucha, o băutură fermentată folosită de mii de ani, a devenit extrem de populară în ultimul timp datorită potențialelor beneficii pentru sănătate. Kombucha are efecte similare cu ale ceaiului verde și poate proteja împotriva afecțiunilor precum diabetul și cancerul. De asemenea, conține probiotice, care pot susține sănătatea florei intestinale.
Ce este ciuperca kombucha și ce contraindicații poate avea asupra sănătății
Kombucha este o băutură milenară cu origini în Asia de Est, care a devenit tot mai populară în ultimii ani pentru beneficiile sale pentru sănătate. Așa că e normal să fim curioși daca există contraindicații despre ciuperca kombucha.
Consumul de kombucha poate cauza și neplăceri, cum ar fi balonarea și disconfortul abdominal. De asemenea, există riscul să fermenteze excesiv, ceea ce poate duce la producția de alcool sau niveluri ridicate de acid acetic.
Poate provoca balonare și disconfort digestiv: kombucha este o băutură carbogazoasă și poate provoca balonare. De asemenea, kombucha conține compuși numiți FODMAP (oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), carbohidrați cu lanț scurt nedigerabili care pot provoca disconfort digestiv la unele persoane, mai ales cele cu sindromul de intestin iritabil.
Poate avea prea mult zahăr: multe variante de kombucha sunt îndulcite cu zahăr sau suc de fructe pentru a fi mai gustoase. Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății, fiind asociat cu un risc crescut de diabet, obezitate, ficat gras și boli cardiace. Unele sticle de kombucha pot conține până la 28 de grame de zahăr, echivalentul a 7 lingurițe.
Poate conține prea multă cofeină: kombucha este de obicei preparată din ceai negru sau verde, care conțin cofeină. Deși cantitatea de cofeină din kombucha este mai mică decât cea din ceai, un consum excesiv de kombucha poate afecta persoanele sensibile la acest stimulent.
Persoanele cu sensibilitate la cofeină pot prezenta anxietate sau agitație în urma consumului excesiv de kombucha. De asemenea, consumul de kombucha seara poate provoca tulburări de somn.
Cum se poate prepara
Kombucha este o băutură tradițională fermentată care își are originile în China și Japonia. Este obținută prin adăugarea unor tulpini specifice de bacterii, drojdii și zahăr în ceai negru sau verde, după care este lăsată să fermenteze timp de o săptămână sau mai mult.
În timpul acestui proces, bacteriile și drojdiile formează o peliculă asemănătoare unei ciuperci la suprafața lichidului, cunoscută sub numele de SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast).
Kombucha este bogată în probiotice benefice, antioxidanți și acizi organici precum acid acetic, care îi conferă un gust ușor acidulat și efervescent. Această băutură se bucură de popularitate pentru potențialele sale beneficii asupra sănătății.
Dacă vrei să îți faci acasă kombucha, o poți obține după următoarea rețetă, la care vei avea nevoie de 1 cultură de bacterii simbiotice și drojdii (SCOBY); 1-2 căni de apă fiartă și răcită; 2-4 pliculețe de ceai negru sau verde (aproximativ 8 grame); 1 ceașcă de zahăr alb sau brun; 1-2 căni de starter tea sau kombucha fără arome sau îndulcitori adăugați; un borcan din sticlă de 3-4 litri, cu un gât larg și un prosop de bucătărie sau cârpă de tifon pentru a acoperi borcanul.
Pune pliculețele de ceai în apă fierbinte și lasă-le la infuzat timp de aproximativ 10-15 minute. Apoi, scoate pliculețele de ceai și adaugă zahărul în apă fierbinte, amestecând până se dizolvă complet. Lasă ceaiul să se răcească la temperatura camerei.
Nu adăuga SCOBY în apă fierbinte, deoarece temperatura înaltă poate ucide bacteriile benefice. Când ceaiul este complet răcit, toarnă-l în borcanul de sticlă și adaugă SCOBY și starter tea. SCOBY ar trebui să plutească în partea de sus a ceaiului.
Acoperă borcanul cu un prosop de bucătărie sau cu un tifon și asigură-l cu un elastic. Acest lucru va permite aerului să intre, dar va preveni contaminarea cu praf sau insecte. Lasă borcanul la temperatura camerei (în jur de 20-25°C) într-un loc ferit de lumina directă a soarelui.
Așteaptă între 7-14 zile, în funcție de gustul dorit. Cu cât fermentarea durează mai mult, cu atât băutura va fi mai acidă. Trebuie să ai grijă la contraindicațiile pe care le are ciuperca kombucha și să ceri sfatul unui medic înainte de a utiliza un astfel de remediu.