Consumul unei lingurițe de miere dimineața are numeroase beneficii pentru sănătate. Oamenii au utilizat mierea ca îndulcitor, dar și pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice din cele mai vechi timpuri. Proprietățile sale se datorează conținutului său de vitamine, enzime, aminoacizi și minerale.
Mierea este unul din produsele cele mai sănătoase pentru organism, astfel încât consumul unei lingurițe de miere dimineața are efecte benefice profunde asupra creierului și a nivelului de energie. Această alternativă naturală pentru zahăr poate fi utilizată ca și componentă importantă într-o mulțime de tratamente pentru diverse afecțiuni sau pur și simplu pentru a ne menține sănătoși.
Ce beneficii pentru sănătate are mierea, dacă este consumată dimineața
Mierea de albine are efecte anti-inflamatorii, motiv pentru care este indicată pentru a reduce simptomele ușoare ale alergiilor sezoniere. Mierea conține cantități mici de polen, iar dacă organismul este expus la cantități moderate, ea poate declanșa un răspuns imun al organismului care produce anticorpi la polen.
Pe viitor, după expunerile repetate la polen, organismul uman se va obișnui cu factorii externi și nu va mai reacționa alergic, rezultând astfel un răspuns alergic mai mic.
De asemenea, mierea este o excelentă sursă de energie conținând doar 17 gr de carbohidrați per lingură. Acest zahăr natural prelucat, fructoză și glucoză, intră direct în fluxul sangvin și poate oferi un impuls rapid de energie. Creșterea nivelului de zahăr din sânge acționează ca o sursă de energie pe termen scurt pentru antrenament, în special în exerciții de anduranță mai lungi.
S-a demonstrat prin studii că eliminarea zahărului din alimentația și înlocuirea acestuia cu mierea, ca și îndulcitor natural, poate scădea riscul de apariție al diabetului cu aproximativ 70%. Consumul de miere este recomandat și copiilor și adolescenților deoarece ajută la prevenirea diabetului juvenil.
În cazul afecțiunilor hepatice, ficatul are nevoie de o cantitate suplimentară de proteine, vitamine și glucide. Consumul de miere este un adjuvant natural pentru sistemul digestiv, ajutându-l să asimileze mai repede nutrienții din alimente, tocmai pentru a hrăni celulele hepatice.
De asemenea, mierea este un remediu antitusiv natural ce poate calma durerile în gât provocate de inflamații la nivelul gâtului sau răceli. Are efecte lubrefiante la nivelul pielii și este considerat unul dintre cele mai bune medicamente naturale.
Mierea te poate îngrășa?
Mierea este percepută drept un produs sănătos, cu valențe pozitive, spre deosebire de zahăr. Dincolo de toate beneficiile mierii, aduse organismului, este important să știm și care este impactul pe care mierea îl aduce siluetei, multe persoane întrebându-se dacă această îngrașă.
De fapt, mierea are o compoziție aproape identică cu cea a zahărului, deoarece conține molecule de fructoză și celuloză, însă, dacă în cazul zahărului moleculele sunt legate între ele, în cazul mierii, aceste molecule sunt libere.
Adică organismul absoarbe mai repede consumul de miere, fără un consum prea mare energetic, spre deosebire de zahăr, acolo unde este nevoie de un efort al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide.
Este important de reținut, mierea are o putere de îndulcire mult mai mare decât zahărul și se absoarbe mai repede în sânge, spre deosebire de zahăr. Are un indice glicemic mai mare decât zahărul, așa că mierea provoacă o descărcare mai mare de insulină din pancreas.
De asemenea, una dintre cele mai importante contraindicații ale mierii este diabetul, datorită conținutului ridicat de carbohidrați, peste 70%. Persoanelor hiperglicemice nu li se recomandă consumul de miere în cantități mari.
Însă pentru diabetici este recomandată mierea cu mai puțină dextroză și mai multă fructoză, cea mai indicată este mierea de salcâm. Consumul unei lingurițe cu miere dimineața aduce multiple beneficii pentru sănătate, însă nu trebuie administrată celor care au alergii la polen sau copiilor sub un an.