Culinar

Ce diferențe sunt între o carne proaspătă și o carne alterată

Publicat: 30 oct. 2020
caserola cu carne proaspata si carne alterata
Știai că... se folosesc multe adaosuri și diverși coloranți alimentari pentru a masca gradul de alterare al cărnii din galantare?

Cea mai bună legumă dintre toate este… carnea. Mai în glumă, mai în serios, săptămânal mâncăm de cel puţin trei-patru ori carne. Cum îţi dai seama dacă e carne proaspătă sau carne alterată?

Ar trebui, mai întâi, să spunem că sunt câţiva factori de care depind calitatea şi compoziţia cărnii, şi anume: vârsta, rasă, gen. Fiecare are o anumită textură bineînțeles, dar ideea e să nu aibă culoare și miros de stricat.

Câtă apă conţine carnea:

  • de mamifere (ovine, bovine, porcine) – 66,52%
  • de păsări (rate, găini, gâşte, curci) – 61,64%

Procentul de proteine şi lipide din carne:

  • de mamifere – 33,4%
  • de păsări – 38,38%.

Alte lucruri de ştiut despre carne

Ce trebuie să ştii când cumperi carne:

  • gradul de alterare al cărnii e mascat prin adaosuri de condimente şi ingrediente;
  • adaosurile fără carne sunt mascate de coloranţi, mai ales de acidul carminic;
  • de multe ori, în carnea tocată găseşti carne de calitate inferioară, nici pe departe superioară, precum scrie pe etichetă.

Cum recunoşti dacă în vitrina frigorifică e carne proaspătă

Carnea este proaspătă dacă:

  • are o peliculă uscată;
  • culoarea e roz până la roşu;
  • tendoanele sunt elastice, lucioase şi tari;
  • lichidul sinovial e limpede;
  • grăsimea nu are nici culoarea şi nici consistena modificate;
  • carnea e lucioasă când o tai, dar nu e lipicioasă;
  • dacă apeşi cu degetul într-o bucată mai mare de carne, nu se formează adâncitură;
  • mirosul este în regulă. Bineînţeles, trebuie să ţii cont e faptul că el e caracteristic speciei de animal sacrificat.

Cum arată carnea alterată din galantar

Haideţi să vedem cum arată carnea alterată, pentru a şti data viitoare când mergem la cumpărături:

  • tendoanele sunt cenuşii, umede, moi şi acoperite cu mucus destul de abundent;
  • se simte miros urât, de râncezeală;
  • suprafaţa bucăţii de carne e lipicioasă, acoperită cu pete de mucegai, în cel mai rău caz;
  • grăsimea are tentă cenuşie şi cu aspect mat ori tenta verzuie;
  • dacă apeşi în ea, se formează adâncituri persistente;
  • mirosul e de carne stricată şi se menţine chiar şi atunci când tai carnea în bucăţi;
  • măduva oaselor are o nuanţă de cenuşiu murdar şi o consistenţă vizibil micşorată.

Dacă tot am vorbit despre carne, haideți să facem un pui cu cartofi la cuptor sau o tocăniță cu pui și legume:





Adauga un comentariu