WoW!

Ce e bine sa dai de pomana de Sfintii Mihail si Gavriil! Nu ai voie sa muncesti in aceasta zi

Publicat: 05 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce e bine sa dai de pomana de Sfintii Mihail si Gavriil Nu ai voie sa muncesti in aceasta zi

Vineri, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana ii sarbatoreste pe Sfintii Mihail si Gavriil, prilej cu care in lacasurile de cult din intreaga tara vor fi oficiate slujbe de pomenire a celor doi conducatori ai cetelor de ingeri. Fiind vorba despre o zi extrem de importanta, exista numeroase traditii, obiceiuri si, bineinteles, superstitii pe care multi dintre credinciosi au grija sa le respecte. In randurile urmatoare, FANATIK iti spune ce trebuie sa dai de pomana pentru sufletele celor plecati dintre noi.

Ce sa dai de pomana de Sfintii Mihail si Gavriil
Cu aceasta ocazie se fac pomeniri si praznice pentru cei morti, iar in biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare pentru a avea astfel asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta. Se obisnuieste ca in ziua de Sfantul Mihail si Gavriil, sau in ajunul sarbatorii, sa se imparta pomana pentru sufletele mortilor coliva, colaci si vin, ofrande cunoscute in credinta populara ca „Mosii de Arhangheli”.

De asemenea, in zonele de munte, pentru ca Arhanghelii sunt celebrati ca patroni ai oilor, ciobanii faceau o turta mare din faina de porumb, numita „turta aretilor” (n.r. berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Turta se arunca in dimineata de 8 noiembrie in stanele oilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos, era mare suparare indeosebi in satele si targurile bucovinene.

Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt pazitori ai oamenilor inca de la nastere
In calendarul popular, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt perceputi ca fiinte divine care vegheaza asupra muritorilor inca de la nastere, arzandu-le pacatele marunte si avand grija ca sufletele lor sa fie curatate de greseala cu prilejul posturilor si rugandu-se la Dumnezeu pentru ei. In credinta populara se spune ca pe 8 noiembrie este bine sa aprindem o lumanare, pentru ca sufletele celor plecati dintre noi sa-si gaseasca drumul spre Rai, mai ales ca Mihail si Gavriil participa, potrivit folclorului, la Judecata de Apoi.

„Sfintii Arhangheli sunt cei dintai ingeri mijlocitori intre Dumnezeu si noi oamenii. Ei au grija si mila de crestini si-i ajuta pe calea mantuirii mai mult decat ceilalti ingeri. Sfantul Mihail este protectorul direct al calugarilor, al armatelor crestine, al voievozilor, care purtau cu ei pe campul de lupta icoana Marelui Arhanghel. Sfantul Gavriil este, mai ales, protec¬torul fecioarelor crestine, al familiei crestine, protectorul mamelor care nasc copii, ca si protectorul copiilor si al calugaritelor iubitoare de feciorie si iubitoare de Hristos”, scria Arhimandrit Ilie Cleopa, in cartea sa, „Predici la praznice imparatesti si la sfinti de peste an”.

Adauga un comentariu