Sanatate

Ce este acidul folic – Care sunt beneficiile acestuia și cum ne influențează organismul

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este acidul folic - Care sunt beneficiile acestuia și cum ne influențează organismul
„Ce este acidul folic?” este o întrebare frecventă, mai ales în rândul viitoarelor mămici

„Ce este acidul folic?” este o întrebare frecventă, mai ales în rândul viitoarelor mămici. Acesta este foarte benefic pentru organismul nostru, iar fătul are mare nevoie de acesta. Unele persoane au deficit de acid folic, însă altele fac abuz. Nicio variantă nu este de preferat.

Ce este acidul folic

Acidul folic se regăsește printre vitaminele din categoria B. Tocmai de aceea, acesta mai este cunoscut și ca vitamina B9. Specialiștii se mai referă la acesta ca la „folat”.

Acidul folic se regăsește în mai multe tipuri de alimente, precum legume, fructe, carne, lactate și chiar și cereale, însă există și suplimente alimentare pentru cei care au deficit.

Chiar dacă este găsit și în alimente, folatul acesta nu este îndeajuns pentru doza recomandată pentru organismul nostru. De aceea, există acidul folic, varianta sintetică, care se regăsește în suplimentele recomandate de medici.

Acesta ne ajută organismul sub mai multe forme.

Ce beneficii ne aduce acidul folic

Acidul folic are mai multe beneficii pentru organismul uman. Unul dintre principalele sale roluri este să producă celule noi, cel mai des, roșii. Astfel, acidul folic ne ferește de oboseală, anemie, stări de slăbiciune. În combinație cu alte vitamine, acesta are rol și în funcționarea îmbunătățită a creierului.

Pe deasupra, acesta este foarte apreciat pentru calitatea sa de a ajuta funcționarea sistemului nostru nervos. În unele cazuri, acidul folic poate preveni depresia sau stările de anxietate.

Acesta poate reduce și nivelul de homocisteină (un aminoacid care apare în plasma sangvină). Un nivel de homocisteină ridicat  este adesea asociat cu anumite boli ale inimii și accidente vasculare-cerebrale.

Este considerat că acesta ajută și la menținerea auzului pe parcursul bătrâneții. Desigur, acesta este foarte bun și pentru sistemul nostru imunitar.

De ce se administrează acidul folic în timpul sarcinii

Acidul folic este, în special, recomandat femeilor însărcinate. Acesta este foarte benefic și chiar necesar pentru făt.

Este considerat, în urma unor studii, faptul că acidul folic poate reduce riscul apariției autismului, atunci când este administrat în timpul sarcinii.

De asemenea, este frecvent utilizat de viitoarele mămici pentru a reduce riscul apariției defectelor congenitale, precum tubul neural au spina bifidă. Acestea sunt probleme destul de frecvente, care ar fi putut fi prevenite foarte ușor.

Un alt plus al acidului folic este faptul că acesta poate îmbunătăți fertilitatea.

Cum se manifestă deficitul de acid folic

Deficitul reprezintă momentele în care nu avem suficient acid folic în organism. Acest lucru poate duce la anumite simptome sau chiar afecțiuni precum anemia, mai exact anemia megaloblastică. Este bine să știm că femeile însărcinate sunt mai predispuse la a dezvolta deficitul de acid folic.

Acesta de obicei, se manifestă prin stări de oboseală și slăbiciune, schimbări ale dispoziției și iritabilitate crescută. Unele persoane pot prezenta dureri de cap, alături de dificultatea de a se concentra și chiar palpitații la nivelul inimii.

În cazuri mai grave, deficitul de acid folic poate duce la inflamații la nivelul cavității bucale, dificultăți în a respira au schimbarea culorii unghiilor, pielii sau chiar a părului.

Este indicat să știm ce este acidul folic pentru a preveni simptomele neplăcute care apar în urma abuzului sau deficitului acestuia.

Adauga un comentariu