2020 nu a fost un an memorabil pentru mulți, cu o pandemie de coronavirus care ne afectează viața – numărul adulților care se confruntă cu depresia aproape s-a dublat față de înainte de focarul de coronavirus. Cu sezonul festiv bine încheiat, cu încă câteva luni de iarnă la vedere și cu o lungă întindere între zilele de plată, BLue Monday 2021 poate avea un impact mai mare decât în anul precedent.
Luna Ianuarie ne aduce Blue Monday, menţionata de specialişti ca fiind cea mai deprimată zi a anului. Conform statisticilor, în această zi sunt şi cele mai multe tentative de suicid de peste an.
Dar este Blue Monday cu adevărat cea mai deprimantă zi a anului?
Conceptul de Blue Monday a apărut în 2014. Psihologul Cliff Arnall a fost cel care l-a creat. El a venit cu o „formulă” de calcul în ianuarie, după ce i-a fost solicitat de firma de turism Sky Travel. Această firmă a folosit sintagma într-un comunicat de presă pentru a-și promova ofertele de iarnă.
A luat în considerare o serie de factori care ar putea contribui la starea de spirit scăzută și a citit după cum urmează:
Î = timpul de la eșecul rezoluțiilor de anul nou
M = niveluri motivaționale scăzute
Na = sentimentul unei nevoi de a acționa
Arnall a mărturisit de atunci că formula este în esență pseudoștiință și i-a îndemnat pe britanici să „respingă toată noțiunea” de Blue Monday.
„Mi s-a cerut inițial să vin cu ceea ce credeam că este cea mai bună zi pentru a rezerva o vacanță de vară, dar când am început să mă gândesc la motivele rezervării unei vacanțe, reflectând la ceea ce mi-au spus mii în timpul atelierelor de gestionare a stresului sau de fericire, au existat acești factori care au indicat a treia luni din ianuarie ca fiind deosebit de deprimant ”, a declarat el pentru
The Daily Telegraph în 2013.
Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra românilor
O statistică făcută la nivel mondial arăta faptul că unul din 10 români suferă de depresie. Statistica ne plasează pe poziţii de top a studiului. Din aceste considerente, pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra românilor. De exemplu, dr. Monica Popa afirma despre depresia din perioada de izolare în care au stat românii:
„85 din 100 de pacienți s-au vindecat de boala asta. Boala, după părerea mea, există. O să vedem și la discuția despre vaccin. Sunt multe întrebări de pus.
De sărbători, fiecare familie trebuie să facă așa cum consideră că trebuie să facă. Este un popor în depresie. Astăzi e bun un medicament, mâine nu mai e. Pe cine și cum să mai credem?
Eu nu cred că medicamentele acestea au făcut rău. Era normal să se facă un tratament, așa cum s-a putut”, a spus Monica Pop.
În altă ordine de idei vorbim despre faptul că sunt mai multe controverse în legătură cu depresia. Din această perspectivă sunt mai multe mituri legate de acest factor. BZI.RO a prezentat, într-un material anterior despre mituri ale depresiei.