Prima pagină » Sanatate » Ce este boala Peyronie? Află când se recomandă operația!

Ce este boala Peyronie? Află când se recomandă operația!

10 iun. 2025, 09:16,
Redacția BZI în Sanatate

Boala Peyronie este o afecțiune masculină în care penisul se curbează din cauza formării de țesut cicatricial, iar erecțiile devin dureroase. Alte simptome pot include disfuncții erectile și scurtarea penisului.

Boala Peyronie dispare rar de la sine. La majoritatea bărbaților care o au, afecțiunea stagnează sau se agravează. Tratamentul instituit precoce, imediat după apariția simptomelor, poate ține pe loc evoluția bolii.

Ce este boala Peyronie?

Estimările arată că între 10% și 15% din bărbații de vârstă mijlocie se confruntă cu boala Peyronie. Boala Peyronie poate apărea la bărbații de orice vârstă, dar prevalența afecțiunii este mai mare la bărbații cu vârste între 50 și 60 de ani. Curbura penisului la bărbații mai tineri este mai rar o consecință a bolii Peyronie și este mai frecvent numită încurbarea congenitală a penisului.

Placa fibroasă se poate acumula oriunde de-a lungul penisului, iar în funcție de localizare, penisul se poate curba în sus, în jos sau în lateral în timpul erecției. De asemenea, din cauza curburii, penisul poată să piardă din lungime sau din circumferință. Boala Peyronie este o afecțiune benignă, așadar nu are nicio legătură cu o tumoare malignă.

Deși nu se cunoaște cu exactitate cauza bolii Peyronie, curbura penisului poate fi provocată de mai mulți factori, cum ar fi leziunile repetate asupra zonei genitale. Și factorul genetic este implicat, bărbații care au rude cu această patologie având un risc crescut de a dezvolta boala Peyronie. Nu în ultimul rând, vârsta joacă un rol în apariția bolii, fiind mai probabil să se dezvolte pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Boala Peyronie apare în două faze: acută (activă) și cronică (secundară).

În faza acută se formează placa fibroasă, iar procesul poate dura între 6 și 18 luni. În această perioadă penisul începe să se curbeze, apare imflamația (umflarea penisului) și poate să doară chiar și fără erecție. Se poate simți placa fibroasă sub pielea penisului.

În faza cronică, care se instalează după formarea plăcii fibroase, curbura penisului se stabilizează și nu se agravează. Durerea din penis se poate diminua, dar disfuncția erectilă se poate dezvolta sau se poate agrava. O curbură mare a penisului poate cauza și probleme de ordin psihologic, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Ce tratament este necesar

Un penis ușor curbat, care nu provoacă probleme de natură sexuală, nu necesită tratament. În schimb, dacă erecțiile sunt dureroase și pacienții întâmpină dificultăți în viața intimă, trebuie să se adreseze medicului urolog.

În faza acută, pentru bărbații care au o curbură mai mare de 30 de grade, se poate indica tratamentul injectabil. De exemplu, se pot folosi injecții intralezionale de colagenază, efectuate direct în placa fibroasă.

Intervenția chirurgicală este indicată în cazurile grave, atunci când simptomele nu s-au atenuat și erecțiile dureroase împiedică actul sexual. Există mai multe tehnici chirurgicale prin care placa fibroasă este excizată și se pot implanta proteze peniene pentru menținerea erecției.

Complicațiile bolii Peyronie pot include: incapacitatea de a avea contact intim; dificultăți de a obține sau de a menține erecția (disfuncții erectile); anxietate sau stres legat de abilitățile sexuale ori de aspectul penisului; stres în relația cu partenerul de cuplu; dificultate de a procrea, deoarece actul sexual este dificil sau imposibil; lungimea sau circumferința redusă a penisului; dureri la nivelul penisului. Prin urmare, boala Peyronie afectează țesutul penisului, ducând la formarea de plăci fibroase în tunica albuginee.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ţara din Europa cu cei mai mulţi kilometri de autostradă. Nu este Germania, aşa cum cred mulţi
observatornews.ro
Noi probleme la Salina Praid. Poluarea, la un pas să ajungă la unguri
Playsport.ro
Mergi curat cu mașina, altfel iei chiar și 3.300 de lei amendă. Românii ignoră un detaliu simplu, dar Codul Rutier e clar
Evz.ro
Proprietarii de animale, vizați de noi reguli la nivel european
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Bibeloul vechi din casele românilor care valorează acum sute de lei. Bunicii încă îl păstrează cu grijă
Dailybusiness.ro
Tanczos Barna: România nu-și poate permite să piardă încrederea recâștigată
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`