Dacă te întrebi ce este colagenul, ei bine, trebuie să știi că este o proteină pe care corpul nostru o produce în mod natural. Este, de fapt, cea mai abundentă proteină structurală, reprezentând o treime din proteinele din corpul nostru. Ceea ce înseamnă, în esență, că este scheletul principal pentru celulele și țesuturile noastre, asigurând structură, rezistență și suport în tot corpul nostru, un fel de lipici care ține totul laolaltă.
Începând cu o anumită vârstă, scăderea nivelului de colagen natural din corp atrage după sine apariția anumitor probleme, printre care cele ale articulațiilor, pierderea masei musculare sau prezența tot mai accentuată a ridurilor. Din acest motiv poate fi recomandată suplimentarea din surse externe.
Ce este colagenul și care sunt beneficiile pentru sănătate?
Colagenul joacă un rol cheie în multe dintre structurile noastre majore, inclusiv în piele, păr, oase, tendoane, ligamente, vase de sânge, cartilafe și țesuturi conjunctive. Acesta este plin de aminoacizi, care sunt importanți pentru ca organismul nostru să funcționeze normal. Nivelurile corecte de colagen ne mențin articulațiile sănătoase, ne protejează rinichii, se asigură că sistemul nostru cardiovascular funcționează așa cum trebuie și ajută la coagularea sângelui.
Datorită proprietăților hidratante, colagenul ajută la prevenirea și diminuarea celulitei și la reducerea circumferinței coapselor, a șoldurilor și a abdomenului. În plus, contribuie la reducerea petelor pigmentare de pe față și mâini îmbunătățind în același timp și circulația sanguină din zona periferică. E bine de știut faptul că produsele dermatocosmetice care conțin colagen sunt eficiente împotriva primelor riduri de expresie.
Întrucât proteinele de colagen formează țesuturile conjunctive din tot corpul, deci și din sistemul gastrointestinal, colagenul contribuie la o bună digestie prin crearea unui înveliș protector la nivelul acestui tract. Mai mult decât atât, colagenul absoarbe apă din intestine, favorizând astfel tranzitul intestinal.
Colagenul este important pentru creșterea părului și unghiilor. Un nivel optim de colagen stimulează creșterea acestora, pe când deficitul poate încetini procesul de creștere. Mai mult decât atât, colagenul menține părul și unghiile mai rezistente. De aceea, multe suplimente alimentare, dar și produse cosmetice, folosesc colagenul pentru fortificarea unghiilor și a părului.
De ce scade cantitatea din corp
Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen scade iar colagenul existent începe să se descompună, ceea ce poate duce la apariția ridurilor și pierderea fermității pielii. Integritatea colagenului găsim în sistemul osos scade și el odată cu vârsta, ceea ce poate duce la probleme articulare, adică oasele își pierd din rezistență și devin mai fragile.
În timp ce pierderea și deteriorarea colagenului odată cu înaintarea în vârstă sunt inevitabile, anumiți factori ce țin de alimentație și de stil de viață pot accelera acest proces.
Prin urmare, fumatul, consumul excesiv de alcool, o dietă bogată în zahăr adăugat și alimente procesate, dar și expunerea excesivă la soare sunt factori ce influențează degradarea colagenului și provoacă îmbătrânirea prematură a pielii.
În același timp, există și anumite bolii autoimune care pot deteriora colagenul, de exemplu artrita reumatoidă, lupusul, dermatomiozita și sclerodermia, boli autoimune ce afecțează țesutul conjunctiv. Mutațiile genetice pot deteriora și ale colagenul.
Din acest motiv, suplimentele de colagen, sub formă de pudră, capsule sau băuturi, sunt recomandate pentru susținerea sănătății pielii, părului, unghiilor și articulațiilor. Prin urmare, e important să știi ce este colagenul și de ce trebuie administrat după o anumită vârstă.