Boli si tratamente

Ce este Covid-ul lung: simptome si la trei luni de la vindecare

Publicat: 09 sept. 2020
femeie cu insomnie
mulți oameni au raportat că se confruntă cu insomnie din cauza stresului cauzat de pandemie

Foarte multe persoane care scapă de infectia cu noul tip de coronavirus se confrunta cu simptome debilitante chiar si dupa vindecare. Această afecțiune a fost denumita Covid-ul lung deoarece simptomele sunt prezente chiar si la trei luni de la vindecare, multe persoane raportând simptome de oboseală cronică și probleme cognitive.

Un studiu a dezvăluit recent că 75 la sută dintre pacienții internați in spital cu infectia generata de noul tip de coronavirus au continuat să sufere de probleme de sanatate.

Până la 500.000 de britanici sufera de această afecțiune, potrivit The Sun. Experții de la King’s College din Londra au susținut că până la 60.000 de pacienți încă se confruntă cu simptome după trei luni.

Ce este long-Covid?

La începutul anului 2020, Covid-19 era nou și necunoscut pentru majoritatea lumii și experții spun că mai sunt multe de aflat despre virus, inclusiv efectele sale secundare.

Dr. Ben Littlewood-Hillsdon, ofițer medical șef al instrumentului de evaluare a simptomelor Doctorlink, a spus pentru The Sun că un aspect al Covid-19, care încă nu trebuie înțeles pe deplin, este longevitatea sa.

„În primul rând, este important să știm că Covid-ul lung nu este un termen medical oficial, ci un termen colocvial folosit pentru a descrie persoanele ale căror simptome durează mai mult decât perioada de două săptămâni recunoscută oficial de OMS.

La fel ca în stadiul acut al bolii, simptomele pe termen lung sunt încă departe de a fi pe deplin înțelese.

Specialistii britanici enumeră cele 16 simptome ale Covid-ului lung

Căderea părului: Un sondaj a arătat recent că una din patru persoane care au depășit virusul au experimentat de atunci pierderea părului. Aceasta ar putea fi pierderea părului scalpului sau de pe alte părți ale corpului, cum ar fi sprâncenele. Afecțiunea cunoscută sub numele de efluviul telogen apare atunci când o persoană se confruntă temporar cu căderea părului. Medicii au spus că acest lucru se întâmplă de obicei dacă un pacient a experimentat recent o situație stresantă.

Temperatură ridicată: O temperatură ridicată este un simptom cheie al coronavirusului: orice temperatură peste 38 grade este considerată a fi o temperatură ridicată.

Diaree: Experții de la King’s College din Londra au plasat pacienții în șase categorii de severitate, iar persoanele din categoriile trei și șase s-au dovedit a avea diaree.

Oboseala: in iunie s-a raportat că mulți britanici sufereau de oboseală post-virus. Persoanele suspectate că suferă de Covid lung raportează oboseală continuă.

Dureri toracice: Coronavirusul este o infecție care atacă plămânii, deci nu este de mirare că persoanele care contractă virusul sunt susceptibile să sufere de dureri în piept.

Insomnie: Covid-ul lung vă poate epuiza, iar mulți oameni au raportat că se confruntă cu insomnie din cauza stresului cauzat de pandemie.

Halucinații: Pacienții care au depășit virusul au spus că au experimentat halucinații. Ele pot fi înspăimântătoare și sunt adesea cauzate de medicamente. Un studiu a constatat anterior că a existat o creștere a pacienților care suferă de afecțiuni neurologice – 36% dintre pacienți au raportat probleme neurologice.

Degete de Covid: amenii au dezvoltat vezicule și leziuni violete pe picioare. Condiția apare pe picioarele pacienților, chiar și atunci când nu apar alte simptome. Dr. Ignacio Garcia-Doval a explicat că cel mai frecvent tip de erupție cutanată în studiu a fost maculopapulele – umflături roșii mici, plate și ridicate.

Ce este Covid-ul lung: simptome cum ar fi varsaturi si dezorientare si la trei luni de la vindecare

Frisoane: Frisoanele reprezinta un alt simptom pe care l-au experimentat persoanele cu Covid lung; senzația pe care o ai când începe să îți fie frig, deși nu există niciun motiv pentru asta.

Dezorientarea: Pacienții care suferă de Covid mult timp au raportat că se simt dezorientați de mediul înconjurător. Mulți pacienți au raportat senzație de delir, confuzie și anxietate.

Probleme cognitive: Experții au spus că acest lucru poate fi cauzat de infecția virală directă a țesutului cerebral. Dr. Ben a spus: „În timp ce problemele cognitive nu sunt un simptom recunoscut al virusului, există dovezi în creștere că dificultățile de concentrare și pierderea memoriei pot fi efecte pe termen lung ale Covid-19.

Probleme de respirație: Dr. Ben a spus că echipele de cercetare observa ca o bună parte din persoane raportează probleme respiratorii, cum ar fi lipsa de respirație, în săptămânile și lunile de după primul simptom. Majoritatea persoanelor care au avut coronavirus au probleme de respirație, deoarece este o afecțiune care atacă plămânii.

Dureri musculare sau corporale: persoanele care suferă de Covid lung se confruntă adesea cu aceste probleme și nu pot face lucruri simple, cum ar fi să se ridice de pe scaun. Inflamația cauzată de Covid poate agrava mușchii.

O frecvență cardiacă mai mare de 100 de bătăi pe minut (tahicardie): A avea o frecvență cardiacă ridicată vă poate face să vă simțiți ca și cum ați fi lipsit de respirație.

Vărsături: Oamenii care s-au recuperat și suferă de Covid lung susțin că au experimentat vărsături.

Aritmie: Problemele cu ritmul cardiac au fost, de asemenea, raportate de persoanele cu Covid lung. Aceasta înseamnă că s-ar putea să simți că inima ta poate bate prea repede sau prea lent.

Adauga un comentariu