Sanatate

Ce este epigenetica? Dr. Lucian Popa: „Organismul răspunde în funcție de potențialul lui” – VIDEO

Publicat: 07 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este epigenetica Dr. Lucian Popa Organismul răspunde în funcție de potențialul lui - VIDEO
Epigenetica reprezintă o ramură a geneticii, care se ocupă cu studiul variației trăsăturilor fenotipice, generate de aspecte ce țin de mediul înconjurător.

Dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastică reconstructivă, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre epigenetică. Ce presupune acest concept și în ce situații se aplică?

Epigenetica reprezintă o ramură a geneticii, care se ocupă cu studiul variației trăsăturilor fenotipice, generate de aspecte ce țin de mediul înconjurător. Acestea determină schimbări în comportamentul genelor și afectează modul în care celulele le decodifică. Cu alte cuvinte, studiul epigenetic are rolul de a descrie alterările dinamice din potențialul de transcripție al unei celule. Aceste alterări sunt sau nu ereditare , cu toate că utilizarea termenului de „epigenetică” pentru a face trimitere la procese neereditare este un subiect controversat.

Ce este epigenetica? Iată explicația medicului Lucian Popa

Potrivit medicului Lucian Popa, genele noastre suferă o serie de alterări, care nu sunt structurale, ci sunt alterări de funcționalitate. Acestea declanșează suferință la nivelul organismului în ceea ce provește modul lui de expresie și așa se explică epigenetica. Această noțiune a fost dezvoltată în anul 2007, când s-a ajuns la concluzia că organismul răspunde în funcție de potențialul lui.

„Epigenetica a început să fie dezvoltată din 2007, deci foarte tânără. Ce s-a constantat este că, în cursul vieții, genele noastre suferă niște alterări, nu alterări structurale, ci de funcționalitate și care fac ca organismul nostru să sufere în ceea ce privește modul lui de expresie. De ce am noțiunea aceasta de frumusețe epigenetică, pe care practic o promovez și aș putea spune că este creația mea? Din cauză că am constatat, la un moment dat, practica pe care o am este o practică îngrijită și cu un rezultat predictibil foarte bun, am constat că lucrurile nu sunt așa. Din cauză că organismul răspunde în funcție de potențialul lui. Și atunci noi facem o operație foarte bună, dar rezultatul nu este atât de bun cum ne-am așteptat. Ca și cuantum unde ar trebui să se situeze este nesatisfăcător. Și atunci am încercat să găsesc o explicație pentru acest fenomen, să iau și că cuantific toți factorii care ar putea să influențeze tratamentul respectiv, intervenția aceea chirurgicală și să-i controlezi pe toți.”, a explicat dr. Lucian Popa, pentru BZI LIVE.

Factorii care contribuie la eșecul operației estetice

Printre factorii care contribuie la eșecul operației estetice se numără factorii operatori. Chiar dacă medicii se străduiesc să opereze cât se poate de bine, cât se poate de ordonat, intervine și reacția organismului, care nu poate fi depistată din timp. Prin urmare, pot exista unele aspecte fine în reacția organismului, care să ducă la un rezultat cicatricial, de adaptare, de refacere a structurilor tisulare, care să fie mai puțin performante.

„În primul rând sunt factorii operatori. Ne străduim să facem cât se poate de bine, cât se poate de ordonat și de planificat, în așa fel încât lucrurile să fie perfecte. Dar odată cu acest element al chirurgiei intervine și reacția organismului, pe care o cunoaștem oarecum superficial, din niște investigații. Din punctul acesta de vedere pot exista niște aspecte fine în reacția organismului, care să ducă la un rezultat cicatricial, de adaptare, de refacere a structurilor tisulare, care să fie mai puțin performante.”, a adăugat medicul Lucian Popa.

Adauga un comentariu