Insuficiența tricuspidiană se mai numește și regurgitare tricuspidiană și este o boală în care valva tricuspidă, care face legătura între atriul drept și ventriculul drept, nu se mai închide așa cum ar trebui. Într-o inimă care funcționează în mod normal, valva tricuspidă se deschide pentru a permite sângelui să se deplaseze dinspre atriul drept spre ventriculul drept, apoi se închide pentru a împiedica sângele să se întoarcă în atriu atunci când ventriculul se contractă.
Dacă nu este tratată, insuficiența tricuspidiană poate cauza complicații, precum insuficiența cardiacă. Este important să se identifice și să se trateze cauzele subiacente ale acestei afecțiuni pentru a gestiona eficient afecțiunea și pentru a preveni complicațiile asociate.
Ce este insuficiența tricuspidiană?
Insuficiența tricuspidiană este o afecțiune cardiacă care afectează funcționarea normală a valvei tricuspide, una dintre cele patru valve ale inimii. Inima este împărțită în patru cavități: două atrii și două ventricule. Valva tricuspidă separă atriul drept de ventriculul drept, asigurând că sângele curge doar într-o singură direcție, din atriul drept către ventriculul drept.
În mod normal, sângele este pompat din ventriculul drept în circulația pulmonară, de unde, după ce este oxigenat, este trimis în circulația sistemică pentru a hrăni organele corpului. În cazul insuficienței tricuspide, valva tricuspidă nu se închide complet, permițând sângelui să se întoarcă în atriul drept din ventriculul drept. Această problemă este cunoscută și sub denumirea de regurgitare tricuspidiană.
Insuficiența tricuspidiană poate fi cauzată de o serie de factori, fiind frecvent o afecțiune congenitală, ceea ce înseamnă că se dezvoltă înainte de naștere, de obicei din cauza unor factori care afectează dezvoltarea normală a inimii în viața intrauterine.
Totuși, în multe cazuri, insuficiența tricuspidiană apare ca urmare a dilatării sau măririi ventricului drept, ceea ce afectează funcționarea normală a valvei tricuspide. Există numeroase condiții care pot duce la insuficiența tricuspidiană, inclusiv: cardiomiopatia, endocardita infecțioasă, boala Ebsterin, sindromul carcinoid, sindromul Marfan, febră reumatică, traumele fizice, hipertensiunea pulmonară și infarctul miocardic.
În funcție de cauza care a dus la apariția bolii, insuficiența tricuspidiană poate fi de două tipuri: primară și secundară. Cea primară apare atunci când valva tricuspidă prezintă modificări de structură, care o împiedică să funcționeze normal. Cea secundară apare ca urmare a altor afecțiuni care produc lărgirea atriului drept sau a ventricului drept, în timp ce valla tricupidă nu este modificată structural.
Ce complicații pot apărea
Insuficiența tricuspidiană poate duce la mai multe complicații dacă nu este tratată, în special atunci când este severă. Aceste complicații apar din cauza presiunii crescute din atriul drept și a scăderii eficienței acțiunii de pompare a sângelui de inimă.
În timp, solicitarea suplimentară asupra părții drepte a inimii poate provoca insuficiența acesteia, iar acest lucru înseamnă că nu poate pompa sângele în mod eficient către plămâni, simptomele insuficienței cardiace pe partea dreaptă includ umflarea la nivelul picioarelor, gleznelor și abdomenului.
De asemenea, presiunea crescută și mărirea atriului drept pot duce la anomalii ale ritmului cardiac, în special la o afecțiune numită fibrație atrială, care implică bătăi rapide și neregulate ale atriilor. Și presiunea crescută în venele care alimentează ficatul poate duce la congestie și, potențial, la deteriorarea ficatului.
Hipertensiunea pulmonară este o tensiune arterială ridicată în arterele care alimentează plămânii, ce poate rezulta din presiunea crescută în partea dreaptă a inimii și poate agrava mai mult insuficiența tricuspidiană.
Insuficiența tricuspidiană apare adesea ca urmare a altor afecțiuni de bază, în special a celor care afectează inima sau ventriculul drept, în mod specific. Deși este posibil să nu poată fi prevenită insuficiența tricuspidiană în toate cazurile, există măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul și pentru a gestiona sănătatea generală a inimii, precum controale regulate, evitarea infecțiilor, un stil de viață sănătos pentru inimă.
Insuficiența tricuspidiană poate varia în gravitate, de la ușoară la severă, și poate fi cauzată de o serie de condiții, inclusiv dilatarea ventricului drept, afecțiuni valvulare sau boli cardio-pulmonare.