Prima pagină » Sanatate » Ce este lecitina și când este recomandată? Iată beneficiile incredibile pe care ți le poate aduce
Ce este lecitina și când este recomandată? Iată beneficiile incredibile pe care ți le poate aduce

Ce este lecitina și când este recomandată? Iată beneficiile incredibile pe care ți le poate aduce

17 mart. 2025, 13:36,
în Sanatate

Lecitina este un supliment alimentar natural și versatil, cunoscut pentru beneficiile sale din industria farmaceutică și alimentară.

Este obținută din surse precum soia și ouă și produce efecte benefice, fiind o alegere populară a persoanelor ce vor să își îmbunătățească starea generală de sănătate.

Ce beneficii îți poate aduce lecitina?

Acest supliment îndeplinește mai multe roluri importante în organismul uman, precum faptul că este un fosfolipid esențial în funcționarea și structura membranelor celulare din corp. Ea ajută la menținerea permeabilității și integrității membranelor, ce facilitează trecerea substanțelor nutritive și elimină toxinele.

Este o sursă bogată de colină, ce este un nutrient esențial pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Este implicată și în sinteza neurotransmitățorilor ce sunt necesari în transmiterea semnalelor între celule. Datorită acestui nutrient, ajută la menținerea memoriei și a funcției cognitive și poate ajuta sănătatea sistemului nervos.

De asemenea, menține sănătatea cardiovasculară prin reducerea nivelului de colesterol și de grăsimi din sânge, precum trigliceridele. Poate fi utilizată și pentru a ajuta metabolismul să elimine grăsimile din ficat, reducând riscul de ficat gras și susținând o funcție hepatică normală.

Poate ajuta și la absorbția și transportul lipidelor din organism, întrucât prin administrarea de lecitină se poate ajuta metabolismul lipidelor și să se prevină acumularea de grăsime de la nivelul țesuturilor și a organelor.

Are și un rol antioxidant, deoarece conține fosfatidilcolina, ce poate proteja celulele de stresul oxidativ și de daunele ce sunt provocate de rdicalii liberi, lucru ce ajută la menținerea sănătății în general și la prevenirea îmbătrânirii premature.

Printre alimentele ce conțin o concentrație mare de lecitină se enumeră arahidele, fasolea, varza de Bruxelles, fructele de mare, broccoli, germenii de grâu, soia, ouăle, carnea roșie și ficatul de vițel și alte organe animale.

Când este recomandată?

Acest supliment este recomandat în perioadele în care ești stresat, când ai oboseală cronică, surmenaj, oboseală psihică și fizică, când ai nevoie de o mai bună concentrare și de o acumulare mai mare de informații, fiind un adevărat ajutor pentru îmbunătățirea memoriei. Se cunoaște și faptul că este un bun ajutor pentru tratarea bolii Alzheimer și Parkinson, în tratarea demenței, în cazul unui accident vascular celebral și a pierderilor de memorie.

În același timp, este indicată pentru susținerea sănătății sistemului imunitar, a ficatului, a sistemului cardiovascular și în perioadele de alăptare, înainte de a face mastită. Aceasta poate fi administrată atât persoanelor adulte, vârstnice, cât și tinere.

Un aspect foarte important de menționat este faptul că nu are contraindicații atunci când este administrată din alimente, însă când este luată din suplimente naturiste, nu ar trebui să depășească 5000mg/zi. Însă, aceste indicații se găsesc pe prospectul suplimentelor și se poate consulta și medicul atunci când se dorește administrarea sa. Doar în cazuri rare, atunci când se depăsește dozajul, acest supliment poate provoca reacții adverse minore precum greață, diaree, dureri de stomac, un nivel crescut de salivă și o senzație permanentă de sațietate.

De asemenea, persoanele ce sunt alergice la ouă sau la soia ar fi bine să evite lecitina, întrucât pot avea reacțiile adverse menționate anterior.

Lecitina este un supliment ce are numeroase beneficii, o sursă bogată de colină, care asigură funcționarea normală a sistemului nervos și a creierului.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Moneda din ’75 care se vinde acum cu peste 33.000 de lei. Detaliul care o face atât de scumpă
observatornews.ro
Şapte judeţe au intrat de la ora 12:00 sub cod galben de ploi şi vijelii, cu grindină şi descărcări electrice
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România pregătește o tranzacție uriașă. Investiție în transportul maritim
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Capitala unei ţări europene pune la cale un plan de evacuare în două zile. Autorităţile se tem de o invazie rusească
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 aprilie 2025
24 aprilie 2025