Prima pagină » Sanatate » Ce este o tulburare bipolară? Cum pot fi depășite stările provocate de afecțiune?

Ce este o tulburare bipolară? Cum pot fi depășite stările provocate de afecțiune?

10 mai 2023, 12:00,
în Sanatate

Persoanele care observă un comportament ciudat la rudele sale se întreabă ce este o tulburare bipolară? Tulburarea bipolară este însoțită de fluctuații emoționale severe.  Stările de spirit înalte și joase sunt însoțite de schimbări semnificative în ceea ce privește activitatea, energia, nevoia de somn și comportamentul.  Fiecare episod de modificări ale dispoziției este foarte diferit de dispoziția și comportamentul normal al persoanei.

În timpul unui episod de manie, starea de spirit este excesiv de ridicată, iar persoana este hiperactivă, debordând literalmente de idei.  În timpul unui episod depresiv, persoana se simte nefericită și deprimată și nu are nicio speranță că ceva se va îmbunătăți în viitor.  Unele persoane au atât manie, cât și depresie în același timp. Aceasta se numește stare mixtă.

Ce este tulburare bipolară? Cum se comportă o persoană care suferă de acest tip de comportament

Este considerat normal ca oricine să experimenteze simptomele de mai sus într-o anumită măsură din când în când. Simptomele tulburării bipolare sunt încă mai severe și pot fi observate zilnic timp de cel puțin 1 săptămână. Starea de spirit ridicată în comparație cu starea obișnuită, până la euforie, sau iritabilitate severă.

Persoana începe să simtă o stima de sine neobișnuit de ridicată. Pacientul se simte deosebit de inteligentă, puternică și frumoasă și poate crede că are abilități sau aptitudini speciale. Nevoia de somn este mult mai mică decât de obicei.

Vorbăreală excesivă, discursul este atât de rapid încât este dificil de urmărit de ceilalți. Persoana pare să gândească mult mai repede și are mai multe gânduri, în timp ce alții pot simți că persoana sare de la un subiect la altul. Persoana este inconsecventă, atenția sa poate fi ușor deviată spre alte lucruri, este ușor de indus în eroare și nu se poate concentra.

Prin ce semne se face simțită boala? Experții care se ocupă de diagnostic

Capacitatea de luare a deciziilor este diferită de cea obișnuită, persoana este incapabilă să se gândească la consecințe, deciziile sunt luate rapid și în direcții neașteptate. Activitatea generală este crescută. Acest aspect poate fi observat în comunicare, studiu, muncă, hobby-uri, sexualitate.

Diagnosticul modern și flexibil este primul pas decisiv spre o recuperare completă. În toate cazurile, specialiștii încep cu o examinare atentă și minuțioasă a tabloului simptomatic, cu un interogatoriu atent al pacientului și, dacă este necesar, al rudelor acestuia.

În această etapă, capacitatea profesioniștilor de a pune întrebările potrivite și de a decide tacticile potrivite este indispensabilă. Pentru astfel de cazuri, clinica angajează medici cu experiență: un psihiatru, un neurolog, un psiholog, un endocrinolog și un terapeut.

Cum are loc diagnosticul afecțiunii mintale? Terapiile necesare pentru a ameliora comportamentul diferit provocat de afecțiunea mintală

Pentru a exclude patologia organică, medicul recomandă efectuarea unor teste de laborator, diagnostic instrumental și imagistică de diagnosticare. Pacienții cu tulburare bipolară au nevoie de îngrijire medicală obligatorie. În absența tratamentului, un atac de manie sau depresie poate dura până la un an sau mai mult.

Terapia cognitiv-comportamentală face parte integrantă din tratamentul tulburării bipolare, având ca scop reglarea stării de spirit și eliminarea modificărilor patologice. În timpul ședințelor, pacienții dezvoltă abilități de gândire pozitivă și învață să controleze gândurile negative.

În timpul terapiei interpersonale, terapeutul explică pacientului ce este tulburare bipolară și îl învață cum să amelioreze tensiunea și să evite recăderile. Acest lucru îmbunătățește gândirea și reacțiile comportamentale ale pacientului, iar acesta începe să reacționeze fără durere la diverse situații neplăcute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025