Un AVC (accident vascular cerebral) ischemic se produce în momentul în care circulația sângelui în arterea care furnizează oxigen către creier este blocată de un cheag. Iată care sunt principalele simptome și cum poate fi tratat un astfel de accident vascular.
Atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, celulele cerebrale mor în decurs de câteva minute. De aceea, un accident vascular cerebral reprezintă o urgență medicală, tratamentul imediat fiind crucial. Dacă se intervine din timp, complicațiile și afectarea cerebrală sunt reduse. Un tratament adecvat poate preveni și sechelele care s-ar putea instala în urma unui astfel de accident.
AVC ischemic: Simptome frecvente
În cazul în care tu sau o persoană apropiată suferă un accident vascular, trebuie să acorzi o mare atenție momentului de debut al simptomelor. În prezent, există variante de tratament extrem de eficiente, dacă sunt administrate la scurt timp de la declanșarea unui AVC.
Principalele simptome ale unui accident vascular cerebral sunt: dificultăţi de vorbire şi de înţelegere a ceea ce spun ceilalţi; paralizia sau amorţirea bruscă a feţei, a braţului său piciorului; cefalee bruscă, severă, însoţită de vărsături, ameţeala şi pierderea cunoştinţei; tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi ori vedere dubla; dificultăţi de mers, tulburări de echilibru, pierderea coordonării.
Dacă pacientul primește diagnostic în maximum trei ore de la debutul simptomelor, tratamentul are eficiență maximă. De aceea, ideal ar fi să notezi ora la care au început simptomele, pentru a-l ajuta pe medic să aleagă cea mai bună variantă de tratament.
În cazul în care suspectezi că cineva are un AVC ischemic, acționează rapid, prin intermediul formulei F.A.S.T. Aceasta se referă la: F – Face (Fața) – Solicită persoanei să zâmbească. Ţi se pare că faţa este asimetrică sau gura este căzută într-o parte? A – Arms (Braţe) – Cere persoanei să ridice simultan ambele braţe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt? S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Iarba este verde”). Nu poţi distinge ce zice sau vorbeşte ciudat? T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, suna imediat la 112!
În ce constă tratamentul de recuperare în cazul unui pacient care a suferit un AVC?
Esențiale în tratamentul de recuperare sunt kinetoterapia și gimnastica medicală. Astfel, pacientul trebuie să învețe să-și mobilizeze din nou membrele afectate, să-și corecteze postura corpului și să își controleze cât mai bine echilibrul și coordonarea. De asemenea, mai pot fi incluse și alte terapii ajutătoare: electrostimularea, laserul, ultrasunetul, undele scurte, terapia cu câmpuri magnetice, aplicaţii locale de căldură, pentru a controla simptome ca durerea, redoarea articulară, spasticitatea. Utile sunt și medicamentele neurotrofice, miorelaxante, antidepresive sau anxiolitice.
Pe lângă ajutorul medical, în recuperarea pacientului este nevoie și de susținerea familiei, atât pentru îngrijirea zilnică a acestuia, cât și pentru susținerea psiho-emoțională. Pacientul trebuie să facă schimbări drastice în stilul de viață, pentru a preîntâmpina o recidivă a AVC-ului. Cu alte cuvinte, el trebuie să renunțe la fumat, să își controleze glicemia dacă este diabetic, să își administreze medicația pentru hipertensiune sau pentru cardiopatie ischemică, să scadă în greutate, să reducă consumul de alcool sau de cafea.
Tratamentul de recuperare, însoțit de un stil de viață sănătos și echilibrat, ar trebui să îi asigure pacientului un trai normal alături de cei dragi.