Eveniment-Social

Ce facem cu copiii în vacanța de vară? Psihologii ieșeni recomandă să-i ținem departe de „cel mai mare viciu“: ecranul!

Publicat: 25 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce facem cu copiii în vacanța de vară Psihologii ieșeni recomandă să-i ținem departe de cel mai mare viciu ecranul
Cei mai mulți copii sunt dependenți de dispozitivele electronice

Vacanța de vară sau “vacanța mare” a început de două săptămâni, timp în care cei mai mulți dintre părinți au fost nevoiți să-și reorganizeze planurile, luând în calcul și faptul că micuții lor au mult timp liber pe care trebuie să-l umple. Telefonul mobil sau tableta nu înlocuiesc timpul de calitate sau timpul petrecut în familie

În zilele noastre există prichindei de 2 sau 3 ani care folosesc dispozitivele mobile la fel de bine sau chiar mai bine decât părinții lor. Din ce în ce mai mulți părinți se plâng că al lor copil petrece prea mult timp la calculator, și că le e greu, sau chiar imposibil să-i facă pe micuți să renunțe la dispozitivele mobile.

Părinții trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor ca adulți să limiteze timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

Fetita alergand spre bunici
Copiii cu bunici la țară sau în alte orașe își petrec vacanța de vară la ei

Cum pot fi ținuți copiii departe de tehnologie

 Copila jucandu-se pe tableta
Tehnologia îi afectează pe micuți

Copiii de grădiniță și școlarii trebuie să fie supravegheați aproape tot timpul, indiferent dacă au vacanță sau nu. Cei care au bunici la țară sau în alte orașe, își petrec mare parte din vară cu ei, dar dacă această variantă nu există, cum facem ca princhindeii să petreacă timp de calitate în vacanța ce se sfârșește abia în luna septembrie ? Uneori poate fi dificil să-I faci pe copil “să stea cuminte”, zilele de vară fiind lungi, iar micuții plini de energie.

Cu toate acestea, dispozitivele nu sunt o soluție niciodată, deci nici în vacanța de vară, deși reprezintă cea mai mare tentație.

Prea mult timp în fața tabletei, a telefonului sau a calculatorului poate duce la probleme de vedere, dar și la alte complicații care poate nu sunt așa evidente de la prima vedere, cum ar fi: copilului îi este foarte greu să doarmă noaptea, un nivel crescut de anxietate, risc mai mare să devină depresiv, probleme de atenție și concentrare, riscul de a deveni obez, nivel de socializare scăzut și învățare greoaie pentru copiii mici. Pentru a preveni aceste probleme, ar fi ideal ca timpul pe care copiii îl petrec în fața calculatorului în scopuri de relaxare să nu treacă de 2 ore pe zi, iar pentru copiii sub 4 ani, recomandarea este să se evite total expunerea la dispozitive mobile.

Nu contează dacă copilul are 2 sau 12 ani, părintele are mijloacele necesare de a impune regulile, cea mai bună variantă în cazul acesta este oferirea mai multor opțiuni din care să aleagă. În funcție de vârsta copilului, părinții pot opta pentru jocuri care pot fi jucate de toată familia sau pentru ieșiri la care să participe toată lumea. Ideea principală este că mereu tinerii trebuie să aibă o serie de variante din care să aleagă.

Femeie cu doi copii pe strada
Este indicat ca părinții să petreacă timp cu copiii în aer liber

Idei de activități în vacanța de vară

 Familie cu cortul
Vacanța de vară este cea mai așteptată vacanță

Un copil sănătos ar trebui să petreacă timp zilnic, indiferent de anotimp.

Mișcarea în aer liber este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Investiți într-o bicicletă, trotinetă, tricicletă, sau role și asigurați-vă că copilul se bucură de aer curat în fiecare zi. În felul acesta, copilul are ocazia să își consume energia într-un mod care să-i facă bine.

Smaranda Ginette, psiholog în cadrul asociației “Family Help and Care” a oferit o serie de idei de activități ce merită să fie puse în practică de familiile cu copii.

“A venit vacanta ! Ura! Ieșim cu copiii în natură. Cele mai bune activități pentru copii sunt cele pe care le fac cu părinții, în aer liber. Mergem la cules de vișine, cireșe, căpșuni, floare de tei, ne bucuram în lanurile de lavandă, ne plimbăm cu bicicleta, tricicleta, trotineta, role, vizităm Grădina Botanică, fermele din jurul orașului. De asemenea, copiii pot fi implicați în toate activitățile casnice, conform vârstei. Fie că e vorba de sortarea rufelor murdare, de spălatul vaselor sau ștersul prafului, încă de la vârste foarte fragede, cei mici se pot face utili în casă. Acest lucru le va da lor un sentiment de mulțumire și îi va ține și departe de ecranele mobile”, a declarat Smaranda Ginette.

În plus, și taberele private din Iași stau la dispoziția copiilor în vacanța de vară, prețurile începând începând de la 1200 de lei. Vacanța de vară este cea mai așteptată vacanță de preșcolari și școlari, din toate celelalte din timpul anului școlar, întrucât este și cea mai lungă.

Adauga un comentariu