Tensiunea arteriala ridicata este o creștere anormală a tensiunii arteriale în artere. Această presiune este considerată anormală dacă este mai mare de 140/90 mmHg sau 14/9 cmHg. Acest lucru poate duce în cele din urmă la complicații grave la nivel cardiovascular, cerebrovascular sau la nivelul anumitor organe țintă (rinichi, retină etc.). Exemple: accident cerebrovascular (accident vascular cerebral), infarct miocardic, insuficiență renală, insuficiență cardiacă.
Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?
Hipertensiunea arterială este în esență o boală silențioasă, deci este dificil de observat. Acesta este motivul pentru care screening-ul este esențial. Cu toate acestea, unele simptome nespecifice vă pot pune in garda: dureri de cap, dificultăți de respirație, insomnie, sângerări nazale. Dacă aveți dubii, discutați cu medicul dumneavoastră.
Care sunt cauzele hipertensiunii?
Deși oricine poate suferi de aceasta, mai mulți factori de risc sunt totuși asociați cu hipertensiunea arterială:
vârstă: riscul de hipertensiune arterială crește odată cu înaintarea în vârstă și ajunge la 40% dintre oameni la 65 de ani și 90% la 85 de ani;
consumul excesiv de sare: se datorează mai presus de toate sării ascunse, prezentă pe scară largă în produsele procesate, congelate sau conserve;
supraponderalitate sau obezitate: vorbim de supraponderalitate dacă indicele de masă corporală (IMC: greutate (kg) / înălțime (m) ²) este mai mare de 25 și obezitate dacă este mai mare de 30;
stil de viață sedentar: adică absența unei activități fizice regulate;
alcool și tutun;
singurătate.
Singuratate: riscul de hipertensiune la femei este crescut
Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din British Columbia (Canada) și publicat în Journal of Hypertension, izolarea socială crește riscul de hipertensiune la femei.
În rândul persoanelor în vârstă, izolarea socială este cel mai mare factor de risc cunoscut pentru deces, egal cu fumatul. Cercetările indică faptul că femeile, în special, sunt mai susceptibile de a avea tensiune arterială crescută atunci când sunt izolate la vârsta mijlocie sau la vârstă înaintată, a spus cercetătorul principal Annalijn Conklin, profesor asistent la Facultatea de Științe Farmaceutice la UBC și cercetător la Centrul pentru Evaluarea Sănătății și Științe rezultate.
„La femei, creșterea tensiunii arteriale asociată cu lipsa conexiunilor sociale a fost similară cu cea observată la utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, la poluarea crescută din dietele bogate în săruri sau la creșterea în greutate”, a adăugat Conklin.
Femeile cu vârste cuprinse între 45 și 85 de ani, care sunt singure, tind să cultive mai puține legături sociale decât cele care au o relație. Cu toate acestea, acest fenomen a crescut riscul de hipertensiune, potrivit experților. În cele din urmă, femeile văduve sunt mai susceptibile de a suferi de această afecțiune, spun experții.
Oamenii de știință recomandă menținerea unei conexiuni sociale zilnice pentru a reduce riscul de hipertensiune.