Sanatate

Ce înseamnă când ai urină cu sânge? Cauze și tratament pentru hematurie

Publicat: 14 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă când ai urină cu sânge Cauze și tratament pentru hematurie
Sângele din urină se numește hematurie.

Multe persoane observă că urinează cu sânge și nu știu din ce motiv. Tocmai de aceea, în articolul de astăzi, îți prezentăm cele mai întâlnite cauze ale hematuriei și cum să o tratezi.

Sângele din urină se numește hematurie. Prezența hematuriei poate fi determinată de o varietate de afecțiuni medicale, cum ar fi infecții, pietre sau alte boli de rinichi și traumatisme. Peste 30% din populație va prezenta hematurie cel puțin o dată în viață.

mai multe recipiente cu urina
Prezența hematuriei poate fi determinată de o varietate de afecțiuni medicale, cum ar fi infecții, pietre sau alte boli de rinichi și traumatisme.

Ce înseamnă când ai urină cu sânge? Cauze frecvente

Hematuria (sânge în urină) este caracterizată de prezența hematiilor în urină. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni medicale, dintre care cele mai frecvente sunt: cistita, infecțiile tractului urinar, pielonefrita sau insuficiența renală. Cistita este inflamația vezicii urinare. Această afecțiune poate fi de natură infecțioasă sau neinfecțioasă. În ambele cazuri, inflamația la nivelul vezicii urinare lezează vasele de sânge și provoacă hematurie.

În infectiile tractului urinar, prezența bacteriilor determină o stare inflamatorie. Ca urmare, apar leziuni la nivelul membranelor mucoase și al vaselor de sânge conectate la acestea. Leziunile sunt însoțite de sângerări care provoacă hematurie.

De asemenea, sângele este prezent în urină ca urmare a reacției inflamatorii caracteristice pielonefritei. Această boală afectează rinichii și poate fi una dintre complicațiile infecțiilor urinare tratate inadecvat.

Insuficiența renală este o afecțiune medicală cronică manifestată printr-o scădere a funcției renale. Hematuria este un semnal de deteriorare a structurii rinichilor.

mai multe recipiente cu urina
În infectiile tractului urinar, prezența bacteriilor determină o stare inflamatorie. Ca urmare, apar leziuni la nivelul membranelor mucoase și al vaselor de sânge conectate la acestea. Leziunile sunt însoțite de sângerări care provoacă hematurie.

Tratament pentru urină cu sânge. Cum să tratezi hematuria

Tratamentul este determinat de medic în funcţie de cauza care a dus la apariţia hematuriei. Prin urmare, este important să consultați un medic imediat ce apar primele simptome. Opțiunile de tratament posibile sunt: antibioticele, dializa, alfa-blocantele sau inhibitorii de 5-alfa reductaza, litotritia extracorporeală cu unde de șoc și intervențiile chirurgicale.

În timp ce antibioticele sun folositoare în cazul infecțiilor urinare, dializa este recomandată pacienților cu afecțiuni renale severe, așa cum este insuficiența renală. Totodată, alfa-blocantele sau inhibitorii de 5-alfa reductaza sunt substanțe utile în cazul pacienților cu hipertrofie de prostată. Litotritia extracorporeală cu unde de șoc este utilizată, de regulă, pentru a reduce dimensiunea calculilor și a simplifica eliminarea acestora.

În ceea ce privește intervențiile chirurgicale, acestea sunt recomandate pentru tumorile amovibile. Chirurgia este indicată în cazurile severe de litiază la rinichi.

În funcție de starea persoanei, medicii pot recomanda alte medicamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Unui pacient care prezintă sânge în urină, cadrele medicale poate recomanda mai multe investigații, pentru a depista cauza exactă a acestei manifestări. Printre acestea se numără sumarul de urină, urocultura, ecografia, tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară, citoscopia și analizele de sânge.

mai multe recipiente cu urina
Opțiunile de tratament posibile sunt: antibioticele, dializa, alfa-blocantele sau inhibitorii de 5-alfa reductaza, litotritia extracorporeală cu unde de șoc și intervențiile chirurgicale.
Adauga un comentariu