Sanatate

Scaun cu sânge cauze. De ce factori este provocat acest simptom neplăcut?

Publicat: 04 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scaun cu sânge cauze. De ce factori este provocat acest simptom neplăcut
În timpul sarcinii, sângele în scaun apare ca urmare a constipației frecvente

O scurgere sângeroasă în scaun este cauzată de leziuni ale membranei mucoase sau ale vaselor din stomac, intestinului subțire sau gros. Scaunele cu sânge sunt cauzate de varicele esofagului, de ulcerele gastrice sau duodenale și de condilomul acuminat.

Alte cauze ale sângelui în scaun sunt hemoroizi, fisuri anale, proctită, inflamația mucoasei rectului și angiodisplazie a intestinului. De asemenea, scaunul cu sânge poate fi provocat de gastrită erozivă, inflamație și afectare a mucoasei stomacului, precum și neoplaziile maligne ale tractului gastrointestinal. Cauzele fecalelor cu sânge și dureri abdominale inferioare pot fi boala Crohn, ce presupune o inflamație cronică a intestinului gros și colita ulcerativă nespecifică. Cea din urmă presupune leziuni erozive și ulcerative ale mucoasei intestinului gros.

Scaun cu sânge cauze. Ce probleme de sănătate contribuie la manifestarea disconfortului

Sângele în scaun se datorează, de asemenea, diverticulozei, proeminență a peretelui intestinului și prolapsului rectului din anus. În timpul sarcinii, sângele în scaun apare ca urmare a constipației frecvente și a deteriorării mucoasei intestinale cauzate de scaun.

Utilizarea prelungită și necontrolată a antibioticelor poate provoca hemoragii fecale. Antibioticele reduc numărul microflorei intestinale normale, ceea ce duce la înmulțirea bacteriilor oportuniste. Aceste bacterii produc toxine și deteriorează mucoasa intestinală, ceea ce determină formarea de sânge în scaun. Pentru a diagnostica cauza sângelui în fecalele bărbaților și femeilor, este necesară o consultare cu un proctolog.

Sângele stacojiu strălucitor în scaun, fără durere în timpul defecației, poate apărea din cauza angiodisplaziei. Sângerarea din anus cu deformare a vaselor intestinale apare adesea după efort fizic excesiv. O evoluție prelungită a bolii duce la anemie, piele palidă, oboseală cronică și slăbiciune.

Dungile de sânge în fecalele unui copil alăptat la sân apar din cauza mameloanelor crăpate ale mamei care alăptează. De cele mai multe ori, copilul înghite lapte care conține mici cantități de sânge de la mamă în timpul alăptării.

Ce semnalează simptomul în cazul copiilor? Când trebuie să te adresezi unui medic?

Alte cauze ale prezenței sângelui în materiile fecale ale bebelușului sunt alergie la proteinele din laptele de vacă sau constipație. Sângele din fecalele unui nou-născut se poate datora unor boli infecțioase, printre care shigeloză, amibiază sau salmoneloză. Dacă bebelușul are o scurgere sângeroasă din zona anală, trebuie consultat un proctolog.

Sângele stacojiu în fecale, care ies sub formă de picături la sfârșitul defecației, apare în cazul hemoroizilor interni. În plus, actul de defecare este însoțit de durere, mâncărime și arsură dacă există vene varicoase în rect. De asemenea, sângele roșu aprins de pe hârtia igienică poate fi rezultatul unei fisuri anale sau al unui condilom acuminat.

Un scaun cu sânge poate fi provocat de mai multe cauze. În stadiile incipiente ale unei boli gastrointestinale poate exista o cantitate mică de sânge în scaun, care nu poate fi observată vizual. Un test de sânge ocult în fecale poate detecta o cantitate mică de sânge și poate diagnostica o problemă gastrointestinală în stadii incipiente. Este bine să știi că un test de sânge ocult fecal este indicat atunci când pacientul suferă de dureri abdominale prelungite, diaree frecventă și pierdere severă în greutate fără un motiv aparent.

Adauga un comentariu