Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce înseamnă când îti curge sânge din nas din senin: 4 posibile variante
Ce înseamnă când îti curge sânge din nas din senin: 4 posibile variante

Ce înseamnă când îti curge sânge din nas din senin: 4 posibile variante

09 feb. 2021, 17:11,
în Sanatate

Sângerarea nazală este un eveniment frecvent și, în majoritatea cazurilor, nu este grav. Sângerările nazale se datorează ruperii capilarelor sanguine de la nivelul punctului vascular. Situat la un centimetru de la intrarea în nări, punctul vascular este locul de adunare pentru numeroasele vase mici, subțiri și fragile din cavitatea nazală. Ce înseamnă când îti curge sânge din nas din senin? Iată cele 4 posibile variante!

Cine este afectat? Care sunt factorii de risc?

La copii, sângerările nazale sunt considerate o tulburare foarte frecventă. Uneori este suficient să zgâriați usor interiorul nasului pentru a începe sângerarea. Anumite boli predispun la sângerări nazale. Consumul regulat de aspirină sau medicamente pentru diluarea sângelui este un factor de risc. Utilizarea drogurilor intranazale, în special a cocainei, este un factor de risc. Consumul de alcool, de asemenea. Fumătorii sunt mai expuși riscului.

Ce înseamnă când îti curge sânge din nas din senin? Iată cele 4 posibile variante!

Cele 4 cauze principale ale sangararilor nazale aparute din senin sunt urmatoarele:

Anumite medicamente

Anumite medicamente (anticoagulante, agenți antiplachetari – aspirină, spray-uri nazale decongestionante) pot duce la sângerarea nasului. Este suficient ca persoana să-și sufle nasul mai tare sau să intre in contact cu ceva fierbinte pentru a sângera jumătate de oră, iar uneori trebuie să mearga la spital deoarece există riscul de anemie.

Traumatisme

Sangerarea nazala poate fi, de asemenea, cauzată de traume (cum ar fi zgârieturi) la nivelul punctului vascular, traume nazale cu sau fără fractură.

Suflarea nasului sau strănut

Sângerarea poate apărea si după suflarea nasului sau strănut, în timpul nazofaringitei sau sinuzitei, de exemplu.

O tumoare sau o boală rară

O obstrucție malignă sau benignă poate fi, în cazuri foarte rare, cauza unei sângerări nazale. Același lucru este valabil și pentru anumite boli rare, cum ar fi boala Rendu-Osler (o boală genetică in care sângerarea nazală este una dintre caracteristici).

Care sunt potențialele complicații? Când trebuie să consultăm medicul?

Când sângerarea provine din vasele mici și fragile din partea din față a nasului, nu este gravă și aproape întotdeauna se rezolvă rapid dacă se iau măsurile corecte.

Deși sângerarea nazală este de obicei o tulburare ușoară, uneori poate fi un simptom al unei probleme mai grave. Sângerările mai grave provin de obicei din vasele mari de sânge din partea din spate a nasului. Acestea pot apărea după o leziune sau șoc la cap, dar pot începe spontan la persoanele în vârstă care au tensiune arterială crescută, probleme cu rinichii sau probleme de coagulare.

Sângerările nazale inexplicabile și frecvente pot fi simptome ale leucemiei sau ale unei tumori la nivelul nasului. Dacă aveți sângerări nazale frecvente sau dacă sângerarea durează mai mult de 15 minute, consultați un medic. De asemenea, si dacă sângerarea apare în urma unei leziuni.

Cum prevenim sangerarile nazale

Igiena nazală este foarte importantă și totuși rareori practicată. Pentru a face acest lucru, este posibil să folosiți spray-uri nazale cu apă de mare, dușuri nazale sau pipete serice fiziologice pentru copii.

Creșterea poluării aerului duce la creșterea numărului de rinite, inflamația cavităților nazale și mai multe sângerări. Alergologii, pneumologii și specialiștii în ORL avertizează asupra înrăutățirii patologiilor respiratorii cauzate de poluare.

In plus, ar trebui să evitați zgârierea energică a interiorului nasului sau introducerea obiectelor în el. Păstrați unghiile scurte dacă aveți tendința de a vă atinge nasul. Folosiți un umidificator pentru a combate uscăciunea din dormitor. Opriți fumatul sau expunerea la fumatul pasiv. Suflați nasul ușor, câte o nară pe rând. Evitați strănutul cu gura închisă. Puteți hidrata pereții nasului folosind un lubrifiant nazal.

Stiati asta?

Dacă o haină este pătată de sânge, aceasta trebuie înmuiată în apă foarte rece timp de 24 de ore înainte de a fi spălata normal? De multe ori se crede că apa fierbinte diluează petele mai eficient! Nu este deloc cazul cu petele de sange, dimpotrivă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`