Dislipidemia vizează o creștere semnificativă a colesterolului și trigliceridelor, putând fi vorba și despre un deficit al acestora, de aceea, este foarte important să știm ce înseamnă.
Această afecțiune nu ține cont de vârstă, putând să apară în orice moment, uneori putând fi diagnosticată abia după ce a dus la apariția unei boli grave.
Ce înseamnă dislipidemia?
Dislipidemia se referă la o creștere a colesterolului sau a trigliceridelor sau chiar a ambelor în sânge sau un nivel mic al colesterolului HDL, care este considerat a fi „bun”. Aceasta reprezintă un factor de risc semnificativ pentru accidentul vascular cerebral și pentru boala arterială coronariană.
Valorile mari ale acesteia contribuie la apariția și agravarea unor altor boli grave. Modificări în stilul de viață și schimbarea dietei poate ajuta în acest sens, însă doar un medic specialist îți poate oferi un tratament adecvat, astfel încât valorile să revină la normal.
Un stil de viață nesănătos, cu vicii și cu excese duce la instabilitate la nivelul organismului. Cu toate că este o afecțiune cauzată de dezechilibre, poate avea și o proveniență genetică. Dacă ai această afecțiune și te mai confrunți și cu altele, ar trebui să înveți să gestionezi rapid nivelul lipidelor din sânge, prin tratamentul recomandat de către medicul specialist și printr-un stil de viață sănătos.
Chiar dacă această afecțiune nu ține cont de vârstă, o vârstă înaintată poate fi un factor de risc pentru apariția sa, dacă nu sunt luate toate măsurile preventive și nu se fac schimbări pentru un stil de viață sănătos.
Orice instabilitate la colesterol, colesterol cu lipoproteine cu densitate joasă, trigliceridele și lipoproteinele cu densitate mare pot determina această afecțiune.
Iată care sunt simptomele pentru această afecțiune
La un număr semnificativ de persoane ce au această afecțiune, simptomele nu se manifestă decât atunci când contribuie la apariția unor boli mai grave. Cu toate acestea, pot exista și persoane, la care la un simplu control de rutină sau la unele investigații periodice pot fi detectate simptomele.
Printre cele mai comune simptome se enumeră durerile de picioare, atât în mers, cât și dacă stai în picioare. În anumite cazuri, se pot manifesta și în repaus. În același timp, pot fi simptome arsurile la stomac, senzația de greață, vărsăturile, picioarele și gleznele umflate, mărirea volumului venelor gâtului, dureri în piept, senzații de apăsare, greutate în respirație, palpitații și transpirații reci.
În ceea ce privește bolile cardiovasculare, dacă există un nivel crescut de colesterol LDL, poate să fie asociat cu blocajul arterelor inimii și a celor ce duc către picioare, ceea ce poate duce la dureri în piept și la un atac de cord.
Poate apărea pancreatita acută, unde semne ar putea fi greața și vărsăturile, creșterea în dimensiune a unor organe, precum ficatul și splina și accidentul vascular cerebral, ce poate apărea ca urmare a îngustării pereților vaselor de sânge.
După ce medicul are toate informațiile necesare, poate stabili un diagnostic și o schemă de tratament în funcție de nevoile fiecărei persoane.
Dislipidemia este o afecțiune gravă, ceea ce înseamnă că netratată poate duce la alte boli mai grave, însă cu un tratament personalizat și cu un regim alimentar strict, se poate opri din evoluție.