Diverse

Ce înseamnă First Name? O scurtă istorie al numelui

Publicat: 10 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă First Name O scurtă istorie al numelui
Ce înseamnă first name

Ce înseamnă First Name? Poate ați observat că pe multe acte oficiale (buletin, pașaport, permis de conduce) apare și first name, dar ce înseamnă?  În română First Name se traduce prin prenume. Abrevierea lui este FN, dar nu este la fel de folosită spre deosebire de altele: g2g, dm, afk.

Ce înseamnă first name și când îl primești?

Prenumele (First Name) este acel nume primit la naștere și are rolul să diferențieze o persoană de membrii aceeași familie sau a unui clan. Pentru prenume se mai folosesc și: nume de botez, nume mic, nume personal. În tradiția creștină, cel puț unul dintre prenume ar trebuii să fie acela unui sfânt. Încă din cele mai vechi timpuri, cele mai multe nume erau de origine religioasa apoi, în semn de respect față de familie, primul băiat născut primea numele bunicului din partea tatălui.

Istoria numelui și prenumelui (last name, first name) în România

La început, oamenii aveau doar un nume (prenume), dar pe la începul secolului XV, românii au început să adauge pe lângă numele de botez și o porecla sau un nume de familie (last name). Oficial numele format din prenume (first name) și nume (last name) apare în anul 1831 în Moldova într-un recensământ. Atunci numele era compus din numele mic, cuvântul sin (cuvânt de proveniență slavonă care înseamnă fiu) și numele tatălui. De exemplu Păun sin Iancu, Marin sin David. În unele cazuri, atunci, numele era urmat și de un supranume Cioban, Crețu, Baciu care au devenit și numele de familie pe care le știm și astăzi.

First Name  (Primul nume) din istorie

Acum 30.000 de ani, când scrisul încă nu se inventase, oamenii se semnau punând mâna pe o piatră și suflau cu praf peste. Dar fără ceva scris nu putem știi cum îi chemau sau dacă erau bărbați sau femei. Primul nume descoperit este aceluia unui contabil din Mesopotamia. Pe o tăbliță care datează de prin 5.000 î.Hr era o chitanță pentru o tranzacție de orz și avea inscripția „29.086 măsuri de orz, 37 de luni Kushim”. Unii istorici nu cred Kushim ar fi un nume ci doar o meserie.

Ce înseamnă First name, last name (prenume și nume)

În română, chiar și în engleză, prenumele trebuie pus înainte numelui de familie. Doar în actele oficiale, precum cele oferite de poliție din România, numele de familie (last name) apare primul. În Europa majoritatea țărilor scriu prenumele înaintea numele, excepție face Ungaria.

În ultimul timp în vocabularul tinerilor din România au apărut foarte multe cuvinte sau prescurtări din limba engleză:lmao, dm, brb, lol. Sperăm că, cu aceste articole să putem traduce cât mai multe dintre ele.

Adauga un comentariu