Actualitate

Ce le recomandă Ludovic Orban românilor în contextul COVID-19: „Să apeleze la 112 doar atunci când într-adevăr medicul de familie îi recomandă să apeleze“

Publicat: 01 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce le recomandă Ludovic Orban românilor în contextul COVID-19 Să apeleze la 112 doar atunci când într-adevăr medicul de familie îi recomandă să apeleze
Ludovic Orban, premierul României

Premierul Ludovic Orban le-a făcut duminică, 1 noiembrie, o recomandare românilor în contextual COVID-19. Ludovic Orban le-a transmis românilor să sune la 112 doar după ce medicul de familie constată că există simptome care să indice faptul că există o infectare cu COVID-19.

„Trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu o creștere a apelurilor la 112. 112 este un serviciu de răspuns la urgențe. (…) Deci recomandarea mea către cetățeni să apeleze la 112 doar atunci când într-adevăr medicul de familie îi recomandă să apeleze la un astfel de serviciu”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a anunțat astăzi că nu va mai fi parada de Ziua Națională.

„Regulile vor fi respectate. Sigur că vom sărbători Ziua Națională, dar vor fi respectate toate regulile de protecție sanitară. Cu siguranță nu va mai fi acea paradă. Nemaifiind paradă, oamenii nu vor mai veni să asiste la paradă. Va fi o sărbătorire în condiții mult mai stricte”, a anunțat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „România nu are ritmul de infectare al altor țări europene“

Premierul României susține că deși avem cazuri de infectare cu coronavirus numărul acestora nu este unul mare iar ritmul de creștere al numărului de infectări nu e unul accelerat la fel ca în alte țări europene.

„Mulțumesc domnului primar general. A întărit capacitatea ambulanței a luat măsuri și a suplimentat cu 40 de cadre medicale. Nu, astăzi nu va acea CNSU, se întâlnește de regulă luni. Avem n evaluare posibile măsuri. Dacă vom lua vreo decizie suplimentară vom anunța. Deocamdată suntem în analiza măsurilor luate la instaurarea stării de alertă. La gândirea stării de alertă toată populația a aflat ce măsuri am luat.

Măsurile luate de diferite țări europene au fost luate urmare creșterii dramatice a cazurilor. România nu are ritmul infectărilor zilnice  altor țări. Germania a închis restaurante, baruri. Și noi oriunde a fost depășită rata de trei la mie. Măsurile sunt condiționate de un anumit indice de răspândire. În trei țări s-au introdus măsuri de restricții dar noaptea”, a mai spus Ludovic Orban.

„Am depășit 50.000 de teste pe zi“

Premierul a declarat că România poate face 50.000 de teste pe zi.

„În ceea ce privește metodologia de testare, este stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică, împreună cu specialiștii din comisia anti-Covid, grupul de suport tehnico-științific. Orice decizie legată de metodologia de testare se ia acolo. Sigur că, în ceea ce privește schimbarea sau adăugarea de noi categorii care să fie testate în cadrul sistemului național de testare, trebuie să depindă de capacitatea noastră de testare. Sigur, noi am depășit 50.000 de teste, cred că la ora actuală avem 53.000 capacitate instalată de testare”, a declarat Ludovic Orban.

Românii infectaţi cu coronavirus ar putea fi monitorizaţi pas cu pas şi la orice oră

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că este este aproape gata un sistem informatic dezvoltat de STS şi Ministerul Sănătăţii, care va ajuta autorităţile să ştie în fiecare moment unde sunt cei bolnavi de COVID-19 şi care este distribuţia geografică a cazurilor în Capitală.

În funcţie de aceste inormaţii, se poate lua decizia punerii în carantină a unui întreg cartier.

„Ministerul Sănătății are în curs de implementare un sistem informatic care să permită localizarea persoanelor în timp real. Acest sistem mai are trei-patru zile până va fi complet funcțional. Dacă în urma acestui sistem o să vedem străzi sau aglomerare pe mai multe străzi putem să luăm această decizie de carantinare locală. Dar e prematur”, a explicat primarul Nicușor Dan.

Întrebat cum va face tehnic carantinarea unei anumite zone, edilul a răspuns: „Eu cred că putem să luăm măsura, pentru că avem un efectiv de 1.500 de oameni alocați pentru această chestiune pe tot ce înseamnă ordine publică”.

Adauga un comentariu