Actualitate

Ce mânca Nicolae Ceauşescu și de unde își procura alimentele. Dictatorul avea o alimentație simplă

Publicat: 23 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce mânca Nicolae Ceauşescu și de unde își procura alimentele. Dictatorul avea o alimentație simplă
Nicolae Ceaușescu era adeptul unei alimentații simple și nu consuma niciodată carne de vânat

Pentru multă lume reprezintă o enigmă ce mânca dictatorul Nicolae Ceauşescu, dar și care erau alimentele preferate de acesta. Și aceasta deoarece, fiind conducătorul suprem al țării, lumea s-ar fi așteptat ca acesta să consume tot felul de delicatese. Cu toate acestea, Nicolae Ceaușescu era adeptul unei alimentații simple, procurate în mare parte de la țărani.

Nicolae Ceaușescu și obiceiurile sale culinare erau deja bine cunoscut de bucătarii pe care i-a avut de-a lungul timpului. Astfel, toți știau ce preferă fostul președinte al Republicii Socialiste România. Din câte se pare, acesta era obsedat de-a dreptul de un anumit fel de mâncare, și nu era vorba de ceva pretențios.

Ce mânca Nicolae Ceauşescu

Nicolae Ceaușescu avea acces la orice delicatesă ar fi dorit, însă, cu toate astea, dictatorul nu avea deloc pretenţii culinare. Acesta avea o alimentaţie simplă, naturală, formată, preponderent, din produse de ţară. După moartea sa, oameni din anturajul său au dezvăluit că dictatorul nu era pretenţios în ceea ce priveşte alimentaţia, mâncând uşor diferit şi mai mult doar de sărbători.

Potrivit celor din preajma sa, Ceauşescu se trezea în fiecare dimineaţă la aproximativ aceeaşi oră, iar cuplul dictatorial lua micul-dejun în vila din cartierul Primăverii, iar la ora 8.00 ajungea în biroul său din Comitetul Central al PCR.

Astfel, prima masă a zilei consta, aproape întotdeauna, din ouă fierte și o felie de şuncă sau brânză. Dictatorul nu consuma cafea, însă ceaiul cu lapte era nelipsit de la micul-dejun. De asemenea, nu era un fan al fructelor, și totuși consuma zilnic un pahar de suc de fructe, cel mai adesea de grapefruit. Sucul de fructe îl bea după somnul de după-amiază pentru un boost de energie. Dictatorul avea amenajat un spaţiu special, la birou, unde se odihnea zilnic o oră, o oră şi jumătate, începând cu ora 13.30.

Adora borșurile și musacaua de legume

Dincolo de toate acestea, Nicolae Ceauşescu adora legumele şi verdeţurile. Consuma frecvent borş de ştevie, lobodă, piure de urzici. Însă cel mai adesea, bucătarii îi preparau musaca de legume cu ou şi smântână, friptură, dar şi salată de roşii cu brânză proaspătă.

Deoarece suferea de diabet sever, dulciurile nu-şi găseau loc prea des în meniul său, iar atunci când le consuma, erau dintre cele preparate cu îndulcitori naturali precum siropul de arţar. În anul 1986, Ceauşescu a suferit o primă comă diabetică și diabetologul Iulian Mincu i-a prescris insulină şi i-a conceput un regim alimentar personalizat, pe care dictatorul l-a urmat cu sfinţenie până la sfârşitul vieţii.

Îi plăcea să vâneze, dar nu mânca niciodată carne de vânat

Cunoscut drept un împătimit al vânătorii, această activitate era un mod de relaxare la care apela frecvent. Și cu taote acestea, dictatorul nu mânca aproape niciodată carne de vânat. Din cauza bolilor de care suferea, a fost nevoit să adopte un regim alimentar strict, care presupunea consumul unei cantităţi limitate de carne.

În plus, Ceauşescu nu a fost niciodată un fan al mâncărurilor exotice, iar în deplasările oficiale consuma mâncare adusă de acasă. Acest lucru era, însă, pus şi pe seama faptului că se temea să nu fie otrăvit, deşi, în cazul tuturor şefilor de stat, protocolul prevedea verificarea alimentelor care urmau să ajungă pe masa lor. Așadar, nu mai e nicio surpriză ce mânca Nicolae Ceaușescu, iar alimentația acestuia era una simplă.

Adauga un comentariu