Cancan ultimă oră

Cum petreceau Elena și Nicolae Ceaușescu de Revelion. Ce cadouri modeste primea soția dictatorului

Publicat: 25 dec. 2020
Elena și Nicolae Ceaușescu
Elena și Nicolae Ceaușescu

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost două dintre cele mai interesante personaje ale vremurilor trecute. Cele două nume au marcat complet existența în acea perioadă și au provocat numeroase suferințe oamenilor. Totuși, cei doi au scris istorie și au rămas în amintirea tuturor. Deși nu mai sunt printre noi, stârnesc interes. Află cum petreceau cei doi soți Revelionul și ce secrete îi caracterizează.

Ce făceau soții Ceaușescu de Revelion
Perioada comunistă nu a fost una neapărat fericită pentru cei ce au trăit în acele vremuri și nu au rămas cu amintiri mult prea plăcute. Sărbătorile de iarnă nu erau cum sunt astăzi, nimeni nu avea voie să participe la petreceri extrem de mari și nici măcar nu își permiteau asta, însă soții Ceaușescu mereu avut o viață frumoasă și și-au permis tot ce își doreau.

În timp ce românii sufereau și primeau mâncare cu porția, Elena și Nicolae Ceaușescu duceau o viață frumoasă și aveau parte de cele mai frumoase petreceri. Ei petreceau Revelionul la cabanele partidului său la București, înconjurați de activiști de partid şi de persoane apropiate, într-o atmosferă restrânsă.

Totuși, deși ar fi putut avea cele mai interesante preparate pe masa de Revelion și unele dintre cele mai scumpe mâncăruri, ei preferau tot mâncarea tradițională, pregătită ca la țară. Nu se gândeau la fructe de mare sau alte bunătăți, ci la sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie sau salată de boeuf.

“Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare.

Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, spune nepoata fostului dictator, Mihaela Moraru.

Deși Elena Ceaușescu era o doamnă elegantă și văzută bine de cei din jur, ei îi plăceau cadourile simple. Chiar dacă primea cadouri scumpe, nici nu era interesată de el, ci apropiații lor organizau expoziții cu ele. În fiecare an, de Revelion sau de Crăciun, ea primea același cadou și se bucura de fiecare dată de el: un buchet de flori.

Comentarii
  • Ma rog, am mancat și eu fructe de mare ( fără sa știu in ce pom cresc ?) nu sunt rele dacă sunt preparate bine. Dar nu dau niciodată o friptura cât o ureche de elefant cu garnitura respectiva pe o porție de acele fructe asortate: creveți, inele ce calmar, caracatița și diferite tipuri de moluște. Cu o palinca înainte și un vin bun după. Ba chiar și o roaba de mici și o lopata de muștar concurează cu acele fructe, care repet nu știu in ce pom cresc de se numesc fructe.

  • Oamenii de rand inclusiv pensionarii isi faceau vacante in statiuni fie la munte sau la mare.De sarbatori se descurcau marea majoritate.Nu erau interzise sarbatorile,fie in restaurante,fie acasa.

  • Câtă putere aveau și totuși trăiau simplu. Și chiar au fost puternici din punct de vedere politic. Au avut foarte multe părți negative, dar totuși este greu de inteles de ce nu au avut avere. Oare au fost trădați? O țară fără datorii nu este apărată de marile puteri. Provoca panică la nivel mondial. Doar Dumnezeu știe adevărul. Poate strănepoții noștri vor afla adevarul, dar va fi mult prea târziu.

  • Socialismul comunist nu avea cum sa fie bun pt om. In primul rând era o creație și o practica a omului,cu toate defectele lui. Țăranul fără pământ in proprietate nu putea trai,deși țăranii au fost secole de a rândul iobagi.sunt multe de arătat.mai ales represaliile.absurde și sângeroase.ca România a avut parte de conducători comuniști patrioți chiar împotriva urss,nu a fost de prea mult folos. Scârboșenii de acum e de preferat pt omul de rând.poti pleca in țara de foc dacă ai chef,chiar dacă acolo poți muri de foame sau boli.si poți gândi prostii fără Rușine. Poți mânca fructe de mare,,icre negre,etc.odata in viața cel mai adesea.ei ,rahat,dar nu merita timpul pierdut pt astea.

Adauga un comentariu