Prima pagină » Actualitate » Ce mesaj a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, de Ziua Naţională a României

Ce mesaj a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, de Ziua Naţională a României

01 dec. 2022, 10:00,
BZI.ro, în Actualitate

Pe 1 decembrie 2022, secretarul de stat american Antony Blinken a transmis un mesaj de Ziua Naţională a României, în care a subliniat relaţia dintre România şi Statele Unite ale Americii. Acesta a plecat ieri, 30 noiembrie 2022, din România, unde a participat la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, care a avut loc la București.

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Ce mesaj a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, de Ziua Naţională a României

Antony Blinken a felicitat poporul român în numele Statelor Unite ale Americii de Ziua Marii Uniri. Potrivit acestuia, este un an special, întrucât este şi cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Mai mult, secretarul de stat american a subliniat că relaţia dintre cele două state este una puternică, întrucât se axează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţeni.

”În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România.
Relaţia noastră este puternică, deoarece se bazează pe valori comune şi pe un angajament reciproc pentru pace şi prosperitate pentru cetăţenii noştri şi pentru oamenii din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe chestiuni, inclusiv securitate, în timp ce suntem uniţi cu aliaţii şi partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Urez poporului român o zi naţională foarte fericită şi aştept cu nerăbdare parteneriatul nostru să devină şi mai puternic în anul care urmează”, a afirmat Antony Blinken în mesajul postat pe site-ul Departamentului de stat.

Antony Blinken a plecat ieri, 20 noiembrie 2022, din România, după vizita de două zile în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din NATO, care a avut loc la Bucureşti.

Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO

România a fost pentru prima dată gazda unei reuniuni formale a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO.
În perioada 29-30 noiembrie 2022, la București, Ministerul Afacerilor Externe a organizat reuniunea miniştrilor afacerilor externe NATO. Potrivit MAE, evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului și a fost găzduit de ministrul Bogdan Aurescu împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe lângă miniştrii de Externe din NATO, la reuniune au fost invitate și alte țări, precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia şi Herţegovina.

Prima oprire a secretarului de stat american Antony Blinken a fost de la Palatul Controceni. Întâlnirea oficialului american cu președintele Iohannis a fost programată la ora 10:30. Antony Blinken a avut apoi consultări politice cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar printre subiectele abordate se numără și cel legat de programul Visa Waiver din care România nu face încă parte și care permite călătoria în Statele Unite pentru o anumită perioadă fără viză folosită în momentul de față.

Așadar, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken i-a felicitat pe români, de Ziua Națională a României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *