Actualitate

Secretarul de stat Antony Blinken a ajuns la Bucureşti. Oficialul american va participa la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO

Publicat: 29 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretarul de stat Antony Blinken a ajuns la Bucureşti. Oficialul american va participa la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO
Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în România

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti, unde va participa la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, anunţă Ambasada SUA.

În cursul dimineţii, premierul Nicolae Ciucă şi secretarul de stat american Antony Blinken vor vizita expoziţia itinerantă „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

La ora 10,30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe.

„🇺🇸 Secretarul de stat Antony J. Blinken a sosit în această noapte la 🇷🇴 București, pentru a participa la Reuniunea miniștrilor de externe ai #NATO. De asemenea, secretarul Blinken și Prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice și culturale dintre poporul român și cel american, și va mai avea întrevederi separate cu președintele României Klaus Iohannis, ministrul român de externe Bogdan Aurescu și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg”, a transmis Ambasada SUA.

Consultări cu președintele României – Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

Prima oprire a secretarului de stat american Antony Blinken este de la Palatul Controceni. Întâlnirea oficialului american cu președintele Iohannis este programată la ora 10:30. Antony Blinken va avea apoi consultări politice cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu, iar printre subiectele abordate se numără și cel legat de programul Visa Waiver din care România nu face încă parte și care permite călătoria în Statele Unite pentru o anumită perioadă fără viza folosită în momentul de față.

Întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă

De asemenea, secretarul de stat al SUA va avea o întânire și cu premierul Nicolae Ciucă. Momentul marchează și împlinirea a 25 de ani de parteneriat între România și Statele Unite. Aproximativ 3.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în România.

Reuniunea Miniștrilor de Externe ai NATO la București: 29 – 30 noiembrie 2022

Antony Blinken ajunge în România în contextul Reuniunii Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, la care ia parte și șeful Alianței – Jens Stoltenberg. Până miercuri, în Capitală se află peste o sută de lideri politici militari din NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia și din Uniunea Europeană. Cu toții s-au reunit la București pentru a discuta despre războiul din Ucraina, ajutarea țării vecine și întărirea măsurilor de securitate în Estul Alianței.

Adauga un comentariu