Sanatate

Ce pastile să iau pentru durerea de cap: Ce sfaturi ne dau neurologii

Publicat: 30 apr. 2021
femeie care acuză dudrei de cap
Unele alimente, vinul roșu, aditivii alimentari, somnul insuficient, depresia, efortul fizic intens și unele medicamente pot declanșa o migrenă

Persoanele care acuză dureri de cap dese trebuie să știe ce pastile să iau pentru durerea de cap. În asemenea situații, este important un control amănunțit și pentru tratament.

Multă lume folosește termenul de migrenă pentru a descrie orice durere de cap. Acest lucru nu este adevărat, deși migrena este o afecțiune frecventă.

Ce pastile să iau pentru durerea de cap: Ce este migrena

Migrena este un tip de cefalee primară, pe care pacienții o descriu ca fiind pe o singură parte a capului, pulsatilă, de intensitate severă, asociată cu zgomotul și/sau lumina și poate fi acompaniată de greață sau vărsături.

O migrenă ce n ueste tratată poate dura între 4 ore și 3 zile și poate fi precedată cu 20-60 de minute de vederea unor luminițe sau linii „în zig-zag”, sau amorțeli. Sunt situați , precum cea hemiplegică, retiniană sau bazilară, care pot fi confundate cu un accident vascular, iar în cazuri foarte rare chiar poate determina un accident vascular cerebral.

Cefalee poate apărea și în afecțiuni ale vezicii biliare, ale coloanei cervicale, sau în patologii foarte grave – hemoragia subarahnoidiană, meningita, etc.

Deoarece are o componentă genetică importantă, migrena poate fi moștenită. Astfel, dacă unul dintre părinți are această boală, riscul copilului să o moștenească fiind de 4 ori mai mare decât în populația generală.

Sunt mai mulți factori care pot declanșa o migrenă, precum alimentele care conțin tiramina (brânzeuri maturate, ciocolata, roșiile), vinul roșu, aditivi alimentari (aspartam, gutamat de sodiu), somnul insuficient, depresia, efortul fizic intens și unele medicamente (vasolidatatoare, anticoncepționale).

Majoritatea durerilor de cap răspund la analgezice sau la alte medicamente prescrise de medic. Totuși, în cazul anumitor dureri de cap, este indicat să ceri ajutor medical. Simptomele îngrijorătoare pot fi durerea de cap severă sau care se agravează constant, durerea de cap apare în urma unei lovituri la cap sau durerea de cap este însoțită de febră, gât înțepenit, confuzie, reducerea puterii de concentrare, probleme de memorie sau simptome neurologice.

Tratamente pentru durerile de cap

Pentru tratarea diferitelor tipuri de dureri de cap există mai multe tipuri de medicamente. Astfel, neurologii susțin că pentru cefaleea de tensiune, analgezicele precum paracetamolul, aspirina, ibuprofenul sau naproxenul ajută . Insa mare atentie! Daca iei prea multe pastile din categoria celor de mai sus, poti provoca dureri de cap greu de tratat.

Pentru migrene, exista o clasa de medicamente, numite triptani, care reprezinta varianta de baza in tratamentul migrenei. Aceasta clasa de medicamente include eletriptan (Relpax), naratriptan, rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan si altele. Le poti lua sub forma de tablete, injectii sau spray nazal. Aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot fi de ajutor daca le iei la primele semne ale unei migrene.

Durerile de cap cluster – simplele analgezice fac foarte putine lucruri pentru a ameliora aceste dureri, insa doctorii au descoperit ca inhalarea unor doze mari de oxigen pur poate functiona foarte bine pentru a calma durerile de cap de acest tip. Lidocaina poate ajuta anumite persoane. Injectiile cu anumiti triptani pot fi de ajutor, daca pacientul le ia la primele semne ale unei dureri de cap cluster „in ciorchine”.

Pentru durerile sinusale, de obicei, sunt de ajutor medicamentele decongestive si antibioticele.

Adauga un comentariu