National

Ce pensie primești daca ai muncit mai puțin de 15 ani. Condiția e să fi cotizat măcar 10 ani

Publicat: 21 sept. 2020
Pensie muncit mai puțin de 15 ani
Persoanele care au cotizat minimum 10 ani la stat vor primi o pensie minimă

Pensie pentru cei care au muncit mai puțin de 15 ani. În situația de față sunt vizați cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani. Statul s-a gândit și la acești români care vor primi o pensie minimă. Aceasta se va stabili în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare.

Anunț important pentru mii de români. În cazul de față sunt vizați cei care au cotizat între 10 și 15 ani la stat. Așadar, persoanele care au muncit între 10 şi 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

La aceasta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. Așadar, acum pensia românilor va depinde în mare măsură de numărul de ani în care au cotizat la stat.

Pensie pentru cei care au muncit mai puțin de 15 ani

Modificările din noua Lege a pensiilor vor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. Totodată, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

În cazul persoanelor cu o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară, așa cum prevede nouă Lege a Pensiilor.

Ce bani primesc cei cu pensie de urmaș

Se menține în continuare pensia de urmaș, dar apare ca o noutate de-acum înainte ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. Astfel, într-un cuplu de pensionari, în cazul decesului unuia dintre aceștia, soțul supraviețuitor va primi un ajutor financiar în plus. Acesta va fi în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se mai menționeaza în actul normativ.

A;adar, vor avea pensie și cei care au muncit mai puțin de 15 ani, însă va fi raportată la salariul minim brut pe economie.

Comentarii
 • Sunt doar vorbe n vint aruncate la intimpla re,,, acuma înainte de alegeri,, deci nu cred ca vor primi pensii și acești oameni amariti care au lucrat mai puțin de 15 ani!

 • 2 ani si 4 luni pompier militar, 5 ani angajat la stat 4 ani student, 11 ani angajat la stat, 3 ani am lucrat cu contract in RFG pentru care am platit 20000 de marci impozit Statului Roman. Am primit prima pensie 308 lei. Dupa aproape 20 de ani de contestatii trimise de avocati la Casa de Pensii, primesc 650 lei pensie. E CORECT ?

 • Eu am muncit la cap 29 de ani 3 ani la Brașov cînd am esit la pensie în 2016 mi sa calculat 22 de ani 7 luni și 5 zile din care primesc pensie 800 lei trăim din ei 2 persoane bolnavi ne ploua n casa cu rate de plătit dau 6 milioane pe luna suntem săraci ne culcam zile întregi ne mîncati primăriea nu știe Cum stau eu am făcut scris la visuri la cheie sa vina sami facă casa ca se darîma pe noi și primăriea ea trimes înapoi vreau sa vina un delegat împreuna cu televiziunea din București sa vadă situoatiiea mea

 • Buna ziua!Am lucrat timp de 14 ani 3 schimburi,inclusiv sâmbătă,duminică si sărbătorile legale,acest lucru ma va ajuta în vreun fel la calculul pensiei…a vechimii?

 • Stat român ANTICRIST care și-a vindut țara cu romăni cu tot în timp ce dă cetățenia romănă la turci musulmani la care le-am plătit bir In aur sute de ani, în oameni, și în produse. Ce face glorioasa Biserică ortodoxă ROMĂNĂ”NAȚIONALĂ”?
  Ce știe mai bine, DOARME și ne bate toaca în urechi. Ne amețește cu povești că ce ai voie și ce n-ai voie la sărbătoarea X. Sunteți de plins. V-ați renegat pe cel mai minunat dintre tați. Pe „Dumnezeu”. L-ați înlocuit cu un schizofrenic de care vă bateți joc. Și ce va urma? Uitați-vă la greci, de exemplu…Luminița de la capătul tunelului? Da nu vreți LUMINĂ. Și aia e prea mult pentru voi.

 • Acest articol face parte din noua lege a pensiilor. Eu am 13 ani iar la casa de pensii mi s-a spus ca nu am ce cauta dacă nu am 15 ani vechime. Deci unde ma pot adresa ținând cont ca am vârsta de pensionare.

 • La cei care au lucrat 40 ani,au pensie de 1200 lei iar cei care au lucrat 10 ani le da statul 800 lei.Unde-i echitatea?Pensia trebuie calculata la fiecare an cotizat nu la pensie minima,sociala sau alte gaselnite populiste.

 • Sfinta COLIVA si preacuvioasa LUMANARE,dupa ce muncit cu totii peste 30 de ani vechime,ne vor da o amarata de pensie astia de vreo 900 lei amarati sau 1000 lei,iar altii care nu au muncit NICIODATA IN VIATA LOR macar o zi,la 65 de ani le va da statul o pensie MINIMA GARANTATA degeaba de 7-8 milioane vechi.UNDE I DREPTATEA domnilor ,cea inechitabila ?

 • De ce pensionarii de rînd nu primesc pensii speciale ca șmecherii din parlament senat sau deputați legea nu este la fel? Că oricum ei nu fac nimic și dorm ca nesimțiți mănîncă și bea și nui dor nici în cot de nevoiași totul este regizat niște mincinoși.

 • Am lucrat 19 ani la primarie, dupa 1990 si m-am ales cu o pensie(acum dupa marire) de 794,00 lei. Cei cu pensie sociala au mai mult si vor s-o mai si mareasca la 1200 lei.

 • După 29 de ani de muncă am primit o pensie de 540 lei în 2014 ,iar acum abia am 900 lei ! Unde este dreptatea în țara asta? Sunt bolnavă și dau pe medicamente 150lei în fiecare lună! Cu ce-ți plătești datoriile și ce mai mănânci!

 • An prezent primesc pensie de urmas cand trebuie sa depun cerere sa trec la pensia mea si sa primesc 25 / la suta din a sotului pentru mine este o nedreptate pentru ca eu am cotizat 34 de ani si ai mei bani unde sunt astept sa se faca dreptate sa primesc pensia mea + ceva din pensia sotului!

 • Cei 25 la suta din pensia sotului nu se aplica pe legea actuala a pensiilor. Legea care prevede acest lucru va intra in vigoare-daca va intra- abia la 1 septembrie 2021. Si aceasta lege prevede ca sotul supravietuitor priemste 25 % doar daca este pensionar si are stagiul complet de cotizare realizat., daca nu il are nu primeste. POLITICA!!!!

 • Este REVOLTATOR ca ” prostii” care DUPA ZECI DE ANI DE MUNCA -cu PRETUL SANATATII, si FARA DREPTUL LA O BATRANETE lipsita de cosmarul ajungerii la nevoia de asistenta medicala -sa trezesti ca PARAZITII(!!!!) AU DREPTUL LA UN VENIT GARANTAT PRIN VOINTA POLITICIENILOR!

 • Am lucrat 29 ani și am pensie de 800 ron ! Offff doamne unde e dreptate sa lucrezi ca femeie de serviciu la școală nu e ușor credețimă să străngi toate gunoaiele,sa speli toaletele dar ami pare rau ca munca noastra nu este apreciată !

 • Daca cineva a muncit relativ putin …sa zicem 9 ani insa a cotizat la casa de pensii valoarea cotizata de unul care-a muncit 40 de ani dupa care cotizare primeste 3000 de lei pensie cat primeste cel care-a cotizat suma cotizata in 9 ani cat acela care-a cotizat in 40 de ani …ATENTIE ! … aceeasi suma ?

  E PENSIA o POMANA de la stat sau e …calculata in functie de cat a COTIZAT fiecare ?

  De ce-ar primii cel care-a cotizat in 9 ani aceeasi suma pe care-a cotizato altul in 40 de ani … mai putin ( daca inteleg gresit articolul!) adica de ce la aceeasi suma cotizata unul ar primi dupa NOUA LEGE … doar pensie MINIMA ?

  ;)))

 • La mamele cu mulți copiinu se mai gindeste nimeni. A crescut copiii care la rindul lor muncesc pt binele acestei tari iar noi cu ani mai putini lucrați nu mai suntem băgate în seama. Ni s-au luat pina și cei 400 lei pe care ii primeam.

 • Ca sa inlaturati inechitatile la pensii si salarii, toate maririle si indexarile sa se faca in sume fixe nu in procente. Si recalcularile sa se faca dupa aceia-si formula de calcul, fara a schimba modul de calcul timp de 20 de ani, cel putin.

 • Mama are 65 de ani și are 12 ani lucrați, a mers la casa de pensi Teleorman și i sa spus ca trebuie sa aibă minim 15 ani lucrați. Ce trebuie sa facă?

 • AM LUCRAT 27DE ANI ȘI AM O PENSIE DE 800 LIE. CE AS PUTEA SA ÎMI CUMPĂR DE BANI ASTEA PROBABIL COSCIUG VA DORESC SA CĂ ȘI PARLAMENTUL ȘI GUVERNU SA TRĂIASCĂ DIN BANI ASTEA ȘI SA NU UITE CA NOI PROSTIMEA O SA NE RIDICAM ȘI O SA FIE VAI ȘI AMAR DE EI .

Adauga un comentariu