Magazin

Ce probleme pot să apară din cauza sedentarismului

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce probleme pot să apară din cauza sedentarismului

Stilul de viață modern ne împinge, fără să ne dăm seama, către sedentarism. Ne-am obișnuit să ne rezolvăm o mare parte din problemele de zi cu zi online. Ne plătim facturi, ne facem cumpărături de la calculator, iar aceste lucruri ne limitează foarte mult activitatea fizică. Sedentarismul pe termen lung vine la pachet cu o serie de afecțiuni, iar unele din ele sunt foarte grave.

Iată câteva dintre problemele frecvente cauzate de sedentarism:

Contracturi musculare

Contracturile musculare sunt poate cel mai des întâlnite. Apar atunci când mușchii sunt imobili perioade lungi de timp și provoacă dureri sâcâitoare și disconfort ridicat, care ne afectează foarte mult calitatea vieții. Mai mult, tensiunea intramusculară ridicată pune presiune pe vasele și capilarele intramusculare, provocând o deficiență circulatorie locală. Cele mai afectate grupe musculare sunt muşchii gambei, muşchii posteriori ai coapsei, cvadricepsul, muşchii braţelor, ai abdomenului şi muşchii intercostali.

Obezitate

O persoană sedentară se îngrașă chiar dacă mănâncă în limite normale, fără să facă excese. Metabolismul este mai leneș și o mică parte din caloriile consumate se ard, iar cele mai multe se vor transforma în depozite de grăsimi, care vor crește progresiv. Fără să-ți dai seama, după un timp te trezești că te afli în categoria persoanelor supraponderale, iar de aici mai este un pas mic către obezitate, care este întotdeauna asociată cu boli digestive și cardiovasculare.

Boli de inimă

Sedentarismul încetinește circulația sângelui, iar vasele de sânge vor deveni în timp rigide, existând un risc ridicat să se blocheze. Potrivit unui studiu, lipsa de activitate fizică la vârsta mijlocie crește riscul decesului de boli cardiovasculare cu 52% la bărbați și 28% la femei.

Diabet zaharat

Sedentarismul afectează și modul în care organismul nostru metabolizează zahărul. Apar modificări care pot duce la apariția diabetului zaharat de tip 2.

Anxietate și depresie

Se știe că mișcarea face bine la trup și suflet și, în același timp, sedentarismul ne poate provoca boli, dar ne afectează și starea psihică. O persoană sedentară se va izola treptat și va avea tendința de a analiza prea mult anumite aspecte negative din viață. Încetul cu încetul apar stările anxioase și apoi depresia.

Acestea sunt doar o parte din problemele care pot apărea din cauza unui stil de viață inactiv. Pe Medline Plus vei descoperi că sedentarismul stă la baza mai multor afecțiuni care ne pot afecta foarte mult calitatea vieții.

Foto: Pixabay

Adauga un comentariu