Actualitate

Ce produse se scumpesc după creșterea euro

Publicat: 21 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce produse se scumpesc după creșterea euro

Noul record stabilit de euro va duce la creșteri de prețuri. Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro. Moneda europeană a fost cotată de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8026 lei/euro.

Miercuri, euro a fost cotat la 4,7789 lei, în scădere uşoară faţă de cotaţia din ziua precedentă, de 4,7800 lei. Tendinţa de depreciere a monedei naţionale s-a accentuat în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus, asta după ce banca naţională a întors tendinţa prin intervenţiile sale din finalul anului 2019.

Astfel că euro a câştigat teren în faţa leului joi, fiind cotat la 4,7834 lei. Totodată, euro s-a apreciat astăzi şi ieri şi în raport cu alte monede din regiune, printre care cel mai mult cu zlotul polonez.

Creşterea euro înseamnă majorări de preţuri la serviciile taxate în euro precum telecomunicaţii şi la importuri, printre care şi produsele din carne şi brânzeturi.

Banca Naţională nu a mai intervenit în piaţa valutară pentru a ţine cursul sub nivelul psihologic de 4,8 lei în condiţiile în care situaţia politică încă nu s-a clarificat.

Ministrul interimar al Finanţelor Florin Cîţu a precizat ieri că deprecierea leului este corelată cu scăderile monedelor din regiune, evoluţii generate de mişcări de fluxuri internaţionale.

„Deprecierea uşoară a leului astăzi este corelată cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă şi încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a postat ministrul pe Facebook.

Totodată, vineri, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut la 2,99%, de la 3,03%. Acesta este cel mai mic nivel al ROBOR la 3 luni din luna decembrie încoace.

ROBOR la 6 luni a scăzut de asemenea 3,11%, vineri, de la 3,15%, joi. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare.

Adauga un comentariu