După 40 de ani de la moartea tatălui lor, fiicele unui alpinist argentinian au făcut o descoperire emoționantă pe un munte din Anzi. Rucsacul tatălui lor, găsit în vârf, le-a oferit o fereastră către ultimele clipe ale acestuia.
Guillermo Vieiro, un alpinist argentinian cunoscut pentru realizările sale montane, a murit în 1985, în timp ce cobora pantele înzăpezite ale vulcanului Tupungato, situat la granița cu Chile. La vârsta de 44 de ani, Vieiro a pierit pe un traseu extrem, la altitudinea de 6.500 de metri.
Rucsacul unui alpinist, găsit după 40 de ani
Corpul său și cel al însoțitorului său au fost recuperate, însă nu toate obiectele personale au fost găsite. După patru decenii, fiicele acestuia au avut parte de o surpriză emoționantă.
Anul trecut, alpinista Gabriela Cavallaro a observat un rucsac prins în gheață pe versantul muntelui, de unde a reușit să recupereze o cameră Super 8 și un piolet. Identificându-l ca aparținându-i lui Vieiro, Cavallaro a contactat imediat fiicele acestuia. Guadalupe și Azul Vieiro, acum în vârstă de 40 și 44 de ani, au decis să pornească într-o expediție de 11 zile pentru a recupera rucsacul aflat la altitudinea de 6.100 de metri.
„În familia mea, cuvântul ‘munte’ a fost întotdeauna interzis. Mama nu vrea să aibă de-a face cu descoperirea acestui rucsac. Este o familie distrusă de durere, de golul lăsat”, a spus Azul Vieiro, care avea doar patru ani când tatăl ei a murit.
În rucsac, surorile au găsit o vestă, un sac de dormit, o sticlă de apă, aspirină, tablete de vitamina C, cuțite și două role de film Super 8. Aceste imagini le-au oferit fiicelor o înțelegere mai profundă a vieții și activităților tatălui lor, dar și o legătură emoțională puternică cu acesta, pe care nu l-au cunoscut decât vag.
„Din punct de vedere spiritual, a fost ca un semn – ‘Sunt încă aici, exist. Nu sunteţi singure’”, a spus Azul.
O descoperire emoționantă în vârful unui munte
Aceste imagini au oferit surorilor o privire asupra realizărilor tatălui lor, un alpinist remarcabil. Vieiro și partenerul său, Leonardo Rabal, au fost primii care au escaladat cu succes versantul estic al Tupungato, considerat cel mai dificil traseu al vulcanului.
„Această pantă nu a mai fost escaladată niciodată de atunci”, a subliniat Gabriela Cavallaro.
Pentru a împărtăși povestea tatălui lor și a legăturii sale cu alpinismul, cele două surori au decis să doneze obiectele recuperate unui muzeu. Aceasta va fi o modalitate de a păstra vii amintirile și realizările tatălui lor în istoria alpinismului din Argentina.