Local

Ce propuneri au făcut ieșenii la bugetul pe 2022, de la Primărie? Peste 2.300 de cereri, depuse la Palatul Roznovanu

Publicat: 20 ian. 2022
Imagine aeriană cu municipiul Iași
În bugetul pe anul 2022, de la Primăria Iași, se vor regăsi și propuneri venite de la locuitorii municipiului

Mii de propuneri au fost făcute privind bugetul pe anul 2022 al Primăriei Iași. Locuitorii orașului au venit cu peste 2.300 de propuneri de investiții în cartierele din municipiu

Primăria Iași a luat în calcul mai multe solicitări din partea locuitorilor orașului privind bugetul pe anul în curs. Conducerea Primăriei a precizat că, pentru bugetul pe 2022, au fost depuse 1.250 de chestionare de la ieșeni. Acestea au conținut circa 2.300 de propuneri pe diverse domenii.

Din totalul propunerilor venite de la locuitorii orașului, 472 au fost depuse la Centrul de Informații pentru Cetățeni, alte 502 au fost depuse la centrele de cartier din oraș. De asemenea, 276 de chestionare au fost trimise online. Primăria a început consultarea publică chiar la începutul acestui an.

Propuneri prinse în bugetul pe 2022, de la Primăria Iași

Printre investițiile propuse de ieșeni se numără cele legate de infrastructura rutieră și cea pietonală, de noi parcuri pentru copii și spații verzi, dar și de modernizarea parcului auto al Companiei de Transport Public. Totodată, ieșenii au cerut și noi piste pentru biciclete, precum și investiții ce țin de reabilitarea albiei râului Bahlui – și nu numai!

„Se remarcă o acțiune a celor de la Green Park, de la strada Alexandrina Miron Tănănescu. Le transmit că suntem în faza finală de semnare a contractului pentru proiectare. Sper ca, până la finalul acestui an, proiectul să fie gata și chiar să-l introducem la execuție alături de un alt pachet de străzi”, a spus primarul Mihai Chirica.

Buget de 1,9 miliarde de lei

Primarul municipiului Iași a precizat că bugetul pe anul în curs va fi de circa 1,9 miliarde de lei. Autoritatea locală a lansat recent bugetul municipiului va fi în dezbatere publică, proiectul urmând a fi avizat de plenul Consiliului Local.

Plenul instituției va dezbate proiectul de buget pe 11 februarie 2022, conform calendarului inițiat de autoritatea locală. Potrivit documentului lansat de Primăria Iași, bugetul local este de 1,4 miliarde de lei. La acești bani se adaugă bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii în valoare de 401,1 milioane de lei.

Investiții derulate de Primăria Iași

Primăria Iași se va baza pe venituri proprii de 778 de milioane de lei, din care impozitul pe venit de la persoane fizice va fi de 507,4 milioane de lei. Din amenzi, penalități și confiscări ar urma să se încaseze 10,3 milioane de lei. Primăria Iași va beneficia de subvenții de la bugetul de stat în valoare de 126,8 milioane de lei. Primarul Mihai Chirica a precizat că în calcul vor fi luate și alte proiecte de investiții.

„Avem prinse 50 de străzi în proiectul de buget. Mai avem parcuri și locuri de joacă prinse deja în proiectare sau execuție. Avem și locuri de parcare în plan. Avem solicitări de intervenție cu locuri de parcare pe spațiile verzi. Acesta este, însă, un refuz public. Nu ocupăm spațiile verzi cu locuri de parcare”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Printre miile de propuneri privind bugetul pe 2022 de la Primăria Iași vor apărea și cele ale consilierilor locali.
Adauga un comentariu