Local

Primăria Iași a lansat oficial bugetul pe 2022! Iată cum se vor împărți 380 de milioane de euro din vistieria orașului- DOCUMENT

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași a lansat oficial bugetul pe 2022 Iată cum se vor împărți 380 de milioane de euro din vistieria orașului- DOCUMENT
Bugetul pe anul 2022 a fost lansat oficial în dezbatere publică de Primăria Iași, urmând ca în cursul lunii februarie să fie aprobat în Consiliul Local

Primăria Iași a lansat proiectul de buget pe 2022 în dezbatere publică. Documentul arată o sumă de 380 de milioane de euro aflată la dispoziția municipalității în acest an. După ce va sta în dezbatere publică, proiectul de buget va intra în plenul Consiliului Local pentru a fi aprobat

Un buget general de 1,9 miliarde de lei (380 de milioane de euro) va avea Primăria Iași în cursul acestui an. Autoritatea locală a lansat ieri, 13 ianuarie 2022, bugetul municipiului în dezbatere publică, proiectul urmând a fi avizat în final de plenul Consiliului Local. Conform documentului lansat de Primăria Iași, bugetul local este de 1,4 miliarde de lei. Din această sumă, 877 de milioane de lei reprezintă fonduri la secțiunea de funcționare, iar 601 milioane de lei la secțiunea de dezvoltare.

Bugetul creditelor externe- secțiunea de dezvoltare cuprinde 71 de milioane de lei, iar cel al creditelor interne este de 8,5 milioane de lei. Bugetul fondurilor externe nerambursabile – secțiunea de dezvoltare este de 770 de mii de lei. La bugetul de 1,4 miliarde de lei se adaugă și alte sume. Este vorba de bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii în valoare de 401,1 milioane de lei.

Cum împarte Primăria Iași bugetul pe 2022?

Conform documentului respectiv, Primăria Iași se va baza pe venituri proprii de 778 de milioane de lei, din care impozitul pe venit de la persoane fizice va fi de 507,4 milioane de lei. Din amenzi, penalități și confiscări ar urma să se încaseze 10,3 milioane de lei. Primăria Iași va beneficia de subvenții de la bugetul de stat în valoare de 126,8 milioane de lei.

Cea mai mare sumă legată de acest capitol va fi alocată susținerii derulării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. În acest caz este vorba de 84,9 milioane de lei. Totodată, suma primită de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020 va fi de 373,2 milioane de lei.

Cheltuieli de 1,4 miliarde de lei, prinse în bugetul pe anul 2022

Primăria Iași a prognozat și cheltuieli de 1,4 miliarde de lei. Din acestea, 71 de milioane de lei reprezintă cheltuieli de personal, iar 42 de milioane de lei reprezintă cheltuieli de alte servicii publice generale. Pentru capitolul învățământ se vor aloca 146,3 milioane de lei, iar pentru sănătate se vor aloca 63,9 milioane de lei.

Pentru cultură, recreere și religie se vor aloca 129,3 milioane de lei, iar pentru asigurări și asistență socială se vor aloca 111,9 milioane de lei. Pentru locuințe, servicii și dezvoltare publică se vor aloca 47,4 milioane de lei, iar pentru Protecția mediului se vor aloca 35,6 milioane de lei. Municipalitatea a adunat și câteva sute de chestionare și de la cetățenii orașului pentru a vedea cum va fi structurat bugetul.

Fonduri pentru drumurile din Iași

Primăria Iași a prins în bugetul pe anul 2022 sume și pentru modernizarea unor străzi din municipiu. Este vorba despre modernizarea străzilor Alba Iulia, Podoleanu, Gloriei, Călugăreni, Bucovinei, Poienilor, Teascului și fundacul Strugurilor. De asemenea, sunt în curs de proiectare lucrările de modernizare a străzilor Aurora, Peneș Curcanul, Al.O. Teodoreanu, Arapului, Bularga, Roadelor, Galbeni, Voinești, Azilului, Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu, Marginii și Popăuți.

Municipalitatea va trece și la proiectarea străzilor Pompei, Banat și Zlataust, a șoselei Ștefan cel Mare și Sfânt, stradelei și fundacului Plopii fără Soț, trecătorii Vișan și bulevardului Poitiers, precum și crearea unei benzi suplimentare pe direcția șoseaua Arcu-strada Păcurari, adiacentă Pasajului ”Octav Băncilă”.

Document AICI

Adauga un comentariu