Prima pagină » Cancan » Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc pentru a ieşi pufos. Ce secrete are
Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc pentru a ieşi pufos. Ce secrete are

Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc pentru a ieşi pufos. Ce secrete are

19 apr. 2025, 17:20, 1 ,
Redacția BZI în Cancan

Mirela Vaida, cunoscută prezentatoare TV, împărtășește cu drag rețeta tradițională de cozonac moldovenesc, moștenită de la mama sa. Această rețetă, pe care o pregătește cu ocazia sărbătorilor, este apreciată pentru gustul său autentic și textura pufoasă.​

Vedeta subliniază că această rețetă este una tradițională, transmisă din generație în generație, și că rezultatul este un cozonac pufos și aromat, perfect pentru masa de sărbătoare.​

Ce pune Mirela Vaida în cozonacul moldovenesc

Ingrediente pentru aluat:

aproximativ 2 kg de făină albă
apă minerală
sare
zahăr
drojdie proaspătă sau uscată, dizolvată în lapte călduț
câteva cubulețe de unt gras
smântână grasă
coajă rasă de lămâie
esențe (rom, portocală, lămâie)
6 ouă întregi și 6-7 gălbenușuri
lapte cald

„Încep prin a pune sarea peste făină, iar zahărul îl așez în mijloc, în formă de cuib. Adaug drojdia dizolvată în lapte cald și amestec totul. Eu nu folosesc cantități exacte, fac totul după ochi. Așa am văzut la mama mea”, explică Mirela Vaida.
Se adaugă apoi untul moale, smântâna, ouăle întregi și gălbenușurile – „Mama punea câte patru sau cinci ouă la un kilogram de făină. Eu pun șase ouă și încă 6-7 gălbenușuri, ca să iasă frumos galben cozonacul, cum se face în Moldova.”

Se încorporează coaja rasă de lămâie, esențele și, treptat, laptele cald și puțină apă minerală, pentru un aluat mai aerat. Aluatul se frământă bine până devine elastic și omogen. „Îl las la crescut aproximativ o oră, acoperit, într-un loc cald”, mai spune vedeta.

Cum se prepară umplutura

Ingrediente pentru umplutură:

1 kg de miez de nucă
rahat tăiat cubulețe și trecut prin zahăr pudră
zahăr
cacao
lapte
esențe (rom, lămâie, portocală)
stafide
„Mărunțesc nuca și o amestec cu zahăr și cacao. Adaug lapte puțin câte puțin, până obțin o pastă densă, nu lichidă – trebuie să se așeze bine pe aluat. Apoi pun esențele și amestec bine totul”, explică Mirela Vaida.

După ce aluatul a crescut, se împarte în patru părți egale, suficiente pentru doi cozonaci împletiți. Fiecare bucată se întinde, se unge cu umplutura de nucă, apoi se presară cu bucățele de rahat și stafide. Se rulează și se împletesc câte două, după care cozonacii se așază în tăvile unse cu unt.

„Îi mai las zece minute la odihnit, timp în care preîncălzesc cuptorul. Îi ung cu gălbenuș amestecat cu puțin ulei de măsline, apoi îi dau la cuptor, aproximativ 45 de minute”, a încheiat Mirela Vaida în clipul postat pe canalul ei de YouTube.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Comentarii
  • Din păcate nu este rețeta Cozonacului Moldovenesc autentic! Știu ce spun am fost profesor la catedra de tehnologie culinara la Liceul Economic nr.2 profil Alimentație Publică unde se preda Cofetărie,Bucătărie,Tehnica Servirii etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`