Prima pagină » Sanatate » Ce riscuri există la înlocuirea valvei aortice? Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite și ce complicații pot apărea

Ce riscuri există la înlocuirea valvei aortice? Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite și ce complicații pot apărea

16 apr. 2025, 13:33,
în Sanatate

Înlocuirea valvei aortice reprezintă o intervenție chirugicală destul de complexă, ce poate avea atât beneficii, cât și riscuri.

Această procedură poate îmbunătăți și chiar salva viața pacientului, însă prezintă riscuri și complicații ce trebuie luate în considerare.

Iată ce riscuri există la înlocuirea valvei aortice

Perioada de după intervenția chirurgicală trebue monitorizată foarte atent, astfel încât să fie detectate și tratate prompt posibilele complicații. În ceea ce privesc riscurile imediate, pot apărea complicații hemoragice, infecții, bătăi neregulate ale inimii, cheaguri de sânge și o funcție renală redusă.

O complicație frecventă este sângerarea excesivă, ce poate necesita transfuzii de sânge sau în cazurile grave o reintervenție chirurgicală. În acest caz, medicul va monitoriza cantitatea de sânge pierdută prin tuburile de drenaj și prin parametrii vitali, pentru a identifica rapid semnele de hemoragie.

Infecțiile ce pot apărea pot afecta mai multe zone. Cele mai severe infecții sunt ale plăgii sternale și endocardita valvulară. În acest caz, pacienții vor primi antibiotice și vor fi monitorizați pentru semnele de infecție.

Aritmiile cardiace apar destul de frecvent după această operație, un număr semnificativ dintre ei dezvoltând tulburări de ritm cardiac temporare. În unele cazuri, poate fi necesară și implantarea unui stimulator cardiac permanent pentru a regulariza ritmul cardiac.

Insuficiența renală poate apărea la un număr destul de mic de pacienți în primele zile, însă este cel mai adesea temporară și se poate ameliora cu un tratament adecvat. În ceea ce privește cheagurile de sânge, pot reprezenta o complicație potențial gravă, ce poate duce și la un accident vascular celebral sau la embolie pulmonară.

Ce complicații pot apărea pe termen lung?

Aceste complicații pot apărea după mai mulți ani de la intervenția chirurgicală inițială. Una dintre acestea este endocardita, ce reprezintă o infecție gravă a valvei, care poate apărea oricând după operație. În acest caz, pacienții cu valve protetice au nevoie de profilaxie antiobiotică înaintea procedurilor dentare sau a altor intervenții ce pot introduce bacterii în fluxul sanguin.

Valvele au o durată limitată de funcționare, ce pot necesita înlocuire după maxim 10-15 ani, iar deteriorarea poate fi chiar mai accelerată la pacienții tineri sau din cauza unor alți factori de risc specifici.

Pacienții ce au valve mecanice pot prezenta un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, ce necesită un tratament anticoagulant pe viață. În acest caz, o monitorizare atentă este esențială pentru a preveni complicațiile trombotice și hemoragice.

Se cunoaște și faptul că o parte dintre pacienți pot necesita o nouă intervenție chirurgicală pe parcursul vieții, fie pentru a înlocui valva deteriorată, fie pentru a trata alte complicații cardiace.

Severitatea acestor complicații post-operatorii poate fi influențată de mai multe aspecte, precum cele medicale, chirurgicale, starea generală a pacientului, tehnica aleasă și tipul de valvă utilizat. De exemplu, pacienții mai în vârstă prezintă un risc mai mare de complicații din cauza rezervei fiziologice, iar capacitatea organismului de a face față stresului chirurgical și a recuperării depind în mare măsură de starea de sănătate.

Cu toate că rata de succes este ridicată pentru înlocuirea valvei aortice, există și riscuri și complicații, despre care este esențial să discuți cu un specialist, acest articol având doar un rol informativ.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
A pus 10 € într-un cont de economii în 2005 și nu s-a mai atins de el. L-a verificat după 20 de ani: "Răsfăț"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 aprilie 2025
18 aprilie 2025