Local

Ce rugăminte au medicii la părinții care își trimit copiii la școală! Pentru a nu se infecta cu COVID-19, elevii trebuie instruiți și verificați acasă, în fiecare dimineață! Dr. Laura Trandafir: „Exersați cu cei mici gesturile mărunte”

Publicat: 12 sept. 2020
Odată cu începerea anului școlar, medicii spun că părinții trebuie să-i instruiască pe elevi cum să stea departe de infecția cu COVID-19, să păstreze măsurile de distanțare și măsurile de igienă
Conf. univ. dr. Laura Trandafir, medic primar pediatru la Spitalul "Sf. Maria" din Iași

Medicii ieșeni transmit un mesaj părinților care își vor trimite copiii la școală. Pentru a nu se infecta cu COVID-19, părinții sunt sfătuiți să respecte o serie de recomandări care îl vor ține departe pe copil de infecția cu coronavirus. Dr. Laura Trandafir, medic pediatru, spune că elevii vor trebui să renunțe la anumite obiceiuri

Pe data de 14 septembrie elevii vor reveni la școală. Pentru a evita o avalanșă de infectări în rândul școlarilor, medicii au emis o serie de recomandări atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Din 14 septembrie 2020, orele de curs și pauzele nu vor mai arăta la fel. Elevilor li se recomandă să nu își împrumute obiecte de la unul la celălalt, să nu mănânce din aceeași mâncare, să poarte corespunzător masca și să păstreze distanța față de colegi. Totodată, specialiștii recomandă o bună colaborare între cadrele medicale și părinți, care trebuie să comunice orice modificare a stării de sănătate a elevului. Părinților le revine datoria de a face în fiecare zi copiilor un triaj observațional. În spital sunt primiți doar minorii care au indicație de la medicul de familie.

Medic pediatru: „Părintelui îi este recomandat să exerseze cu copilul acasă gesturile mărunte și să facă un triaj observațional”

Pentru că în scurt timp elevii vor reveni la școală, medicii ieșeni recomandă părinților o serie de măsuri de precauție, pentru a se asigura că cei mici nu se vor infecta cu COVID-19 la unitatea de învățământ la care este înscris. Specialiștii spun că doar o bună comunicare între copil, părinte și profesor ar putea evita răspândirea comunitară în rândul elevilor a noului tip de virus.

„În contextul actual, rolul părintelui este extrem de important. Acesta trebuie să-i reamintească copilului regulile de igienă, de distanțare socială. Totodată, părintele trebuie să explice copilului ceea ce înseamnă infecția cu noul tip de virus și cum poate sta departe de COVID-19. Copilul trebuie învățat să strănute în batistă sau în pliul cotului, să poarte corect masca și să se spele corespunzător pe mâini. Părintelui îi este recomandat să exerseze cu copilul acasă gesturile mărunte. Totodată, părinții trebuie să facă acasă un triaj observațional în fiecare zi. Temperatura trebuie luată în fiecare zi înainte și după orele de curs”, spune cof. univ. dr. Laura Mihaela Trandafir, medic primar pediatru la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Părinților li se recomandă să anunțe medicul de familie și școala dacă elevul are simptome specifice infecției cu COVID-19

Părinții sunt obligați ca în momentul în care observă simptome specifice infecției cu COVID-19 să contacteze medicul de familie. Orice durere în gât, dificultate de respirație și temperatura crescută sunt semnale care ar putea anunța infecția cu COVID-19. Părintele copilului trebuie să anunțe de urgență medicul de familie și școala la care este înscris elevul cu privire la orice modificare apărută în starea de sănătate a acestuia. Începerea anului școlar dacă părinții nu vor instrui corespunzător copiii.

„Părinții trebuie să ia legătura cu medicul de familie și cu școala dacă observă că elevul are simptome specifice infecției cu COVID-19. În ultimele luni, aceste simptome sunt asociate cu infecția cu COVID-19, dar, de multe ori, s-a adeverit că era o simplă răceală sau copilul avea roșu în gât. De aceea, recomandăm părinților să se adreseze mai întâi medicului de familie, iar la solicitarea acestuia, copilul vine sau nu la spital”, mai spune medicul ieșean.

Dr. Lavinia Trandafir: „Dacă simptomele copilului nu se încadrează în definiția de caz, acel elev nu este internat, iar părintele îl aduce în zadar la spital”

Medicii se îngrijorează asupra faptului că, odată cu începerea anului școlar, speriați de infecția cu COVID-19, părinții vor deveni atât de îngrijorați la primele simptome ale copilului, încât se vor adresa direct spitalului. Pentru a evita o avalanșă a acestui tip de pacienți, medicii explică părinților cum și când să-l ducă pe elev la spital.

„În primul rând, copilul trebuie văzut de un medic de familie. Acesta decide dacă elevul va fi sau nu trimis la spital. Dacă simptomele copilului nu se încadrează în definiția de caz, acel elev nu este internat, iar părintele îl aduce în zadar la spital. Totodată, atenție părinților la manifestările digestive ale copiilor. Milităm spre o colaborare bună dintre medici, părinți și profesori. Am avut pacienți, în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, copii care aveau câteva simptome specifice infecției cu coronavirus, dar în urma consultului a reieșit că era o simplă răceală”, mai spune cof. univ. dr. Laura Mihaela Trandafir.

Medicii arată care elevi au nevoie de aviz epidemiologic și adeverință de intrare în colectivitate

Medicii de familie vor elibera adeverință de intrare în colectivitate elevilor care vor schimba ciclul de învățământ sau școala la care învață și aviz epidemiologic celor care vor lipsi mai mult de 3 zile de la școală. În cel de-al doilea caz, părintele este obligat să meargă cu elevul la medicul de familie pentru control, să vadă dacă elevul se poate întoarce în colectivitate. Noile reglementări au fost emise pentru a evita aducerea coronavirusului în unitățile de învățământ din exterior.

Medicii de familie au datoria de a elibera edeverințele de intrare în colectivitate elevilor care vor schimba ciclul de învățământ sau școala și aviz epidemiologic celor care au lipsit, din varii motive, mai mult de 3 zile de la școală. Cei din urmă trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a fi examinați în vederea reintrării în colectivitate. În ceea ce privește adeverința de scutire la orele de sport, nu este datoria medicului de familie, ci a medicului angajat în unitatea de învățământ din care fac parte elevii care solicită acest document.

Adauga un comentariu