O noua ipoteza cu privire la virusul COVID-19 a fost lansata de un sef de laborator din Suceava. Acesta sustine ca virusul a aparut in tara noastra inca din luna ianuarie.
Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a precizat faptul ca nu exista nicio certitudine că virusul s-a aflat în România încă din ianuarie sau februarie.
„Sunt discutii. Deocamdată nu avem certitudinea că ar fi existat de atunci”, a spus Nelu Tătaru.
Relaxarea a crescut numărul de infectări
De asemenea, Nelu Tătaru mai sustine faptul ca numărul mare de infectări de coronavirus înregistrate în ultimele zile a fost cauzat de relaxarea fără a respecta măsurile minime de siguranță.
Din nefericire Romania este al treilea stat din Uniunea Europeană cu cea mai mare creştere de cazuri de coronavirus şi riscăm să trecem pe lista roşie a mai multor state din Europa.
„Am trecut de acel 200 care era un barometru pentru terapia intensivă. Am avut transferuri de pacienți din terapiile intensive sau la nivelul terapiilor intensive care nu mai aveau locuri către alte spitale.
Este alarmant și ar trebui să fie alarmant pentru toată lumea, nu numai pentru noi cei care luăm anumite precauții sau măsuri. Suntem într-un moment în care, dacă nu ne revenim, atât ca atitudine, cât și ca îndemnuri, putem ajunge la o transmitere accentuată, chiar accelerată. Dacă acest număr crește, ne gândim ca aceste relaxări să fie amânate”, a spus Nelu Tătaru.
Alexandru Rafila, anunț sumbru cu privire la virusul COVID-19
Alexandu Rafila, crede că numărul pacienților aflați la ATI și cel al deceselor vor crește în perioada următoare, dat fiind faptul că în ultimele două săptămâni numărul de noi cazuri a virusului COVID-19 a trecut pragul de 1.000, iar consecințele se vor vedea în perioada următoare.
Dr. Alexandru Rafila consideră că în următoarea perioada de timp cazurile noi de coronavirus și în terapie intensivă vor crește din cauza acumulării de noi cazuri zilnice în ultimele două săptămâni.
„Este o creștere evidentă, dar nu este o creștere rapidă. Este o creștere lentă a numărului de cazuri. Sunt convins că dacă am face o curbă o să vedem că în această curbă are în continuare un caracter crescător, dar cred că numărul de cazuri în terapie intensivă și decesele vor crește în perioada următoare, pentru că acestea urmează unei acumulări mari de cazuri noi.
Am avut peste 1.000 de cazuri noi zilnic în ultimele două săptămâni și consecința acestei acumulări de cazuri numeroase va fi, după un anumit interval, creșterea numărului de decese și numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă.
Putem discuta și de variații zilnice foarte mici, dar îngrijorarea se îndreaptă către terapie intensivă” .