WoW!

Ce să NU faci dacă ai aflat că ai infecţie cu coronavirus?

Publicat: 11 mart. 2021
femeie cu masca pe fata, care se uita la test PCR pentru infectie cu coronavirus
Testul RT PCR este singurul care poate arăta cu acuratețe dacă o persoană s-a infectat sau nu cu coronavirus

Ce face un om când află că este infectat cu coronavirus? Dacă starea nu îi este gravă sau foarte gravă, se tratează acasă. De multe ori, tratamentul nu e prescris nici măcar de medicul de familie. Fiecare se doftoriceşte, pe româneşte spus, cum crede sau cum a auzit de pe la vecini sau cunoştinţe. În acest articol vei găsi informaţii despre ce să nu faci dacă ai infecţie cu coronavirus.

În primul rând, evită să iei tratament după ureche. Doar pentru că vecina X sau cunoştinţa Y s-a tratat cu paracetamol sau coldrex, nu înseamnă că și la tine va funcţiona. În al doilea rând, rişti să-ţi pui viaţa în pericol. De aceea, trebuie mai întâi să iei legătura cu medicul de familie. Odată ce testul PCR ţi-a ieşit pozitiv, dar nu ai stare extrem de proastă, este suficient să primeşti ajutor de la medicul de familie.

Ce să nu faci după ce te-ai infectat cu coronavirus?

Iată de ce nu este bine să te tratezi acasă, după cum crezi de cuviinţă:

”Nici nu mă așteptam să dureze atât de mult pandemia. Auzim tot mai des automedicație, pacienți care stau acasă… Din păcate, asta ne face munca mult mai grea, mai ales că o parte dintre ei ajung pe Terapie Intensivă”, susține medicul Amir Zahra.

Cum afli dacă ai covid? Singura metodă care nu dă greş este testul. Dacă însă nu ai cum să te deplasezi la un centru de recoltare analize fără să pui persoanele din jur în pericol, rămâi acasă. Sună-ţi medicul de familie. El va decide dacă vei fi sau nu testat. Ideal este să te izolezi complet de restul membrilor.

”În primul rând, anunțăm medicul de familie, o monitorizare simplă cu un pulsoximetru, să urmărim saturația oxigenului din 4 în 4 ore, sau din 6 în 6 ore, mai ales dacă știm că ne aflăm într-o categorie de risc, cu o boală cronică, cu o boală autoimună, să urmărim modul cum respirăm, dacă vedem că primim aer mai greu, că devenim mai agitați… Trebuie să ne păstrăm calmul, să nu ne facem tot felul de filme, că o să ajungem intubați, că o să murim… Să rămânem optimiști!”

Testul PCR, cel mai sigur

„În momentul în care consideri că ai simptome de COVID, o febră care persistă, frisoane, îți pierzi gustul, mirosul, cel mai indicat este să îți faci un test PCR. Pentru că este mult mai precis și este o garanție mult mai mare decât un test rapid. După 14 zile, șansele să iasă un test negativ sunt destul de mari. Sau după 20 de zile. Dar asta nu schimbă cu nimic starea pacientului, pentru că nu e vorba despre 14 zile și se încheie boala. Boala poate să dureze, sechelele durează și mai mult, sechelele pulmonare, bolile autoimune care apar, diabet decompensat, sindrom depresiv.”

Efectele mai puţin bănuite ale paracetamolului

Ori de câte ori avem durere de cap, simţim că ne-a tras curentul sau strănutăm, apelăm la banalul paracetamol. Acesta este însă extrem de nociv pentru ficat.

”De la un paracetamol poți face insuficiență hepatică, care este un tratament banal, pe care îl luăm în fiecare zi. Acesta este recomandat
doar când este nevoie. Automedicația poate să fie foarte periculoasă, mai ales în COVID. Având în vedere că, la majoritarea care fac forme severe, au și boli preexistente. Am văzut pacienți care au luat dexametazonă, în cantități mari. Ca și efect secundar, este hipertensiunea.

De ce e periculos tratamentul luat ”după ureche”

Tratamentul trebuie luat după niște analize, să știm ce afectare pulmonare este, să știm markerii, analizele de sânge, o radiografie măcar, dar nu putem să încercăm să luăm un tratament. Pentru că sunt multe tratamente contraindicate, dacă ai niște analize modificate..Cel mai indicat este să se solicite ajutorul unui medic.

Important este ca lumea să aibă mai multă încredere în sistemul medical, pentru că, în ciuda faptului că nu avem timpul suficient de a sta și a explica la familie despre stare, despre ce medicament se administrează, este doar dintr-un singur motiv. Nu avem timpul suficient, este lipsă mare de personal.. În timpul acela în care nu putem vorbi, cu siguranță suntem la pacienți”, a declara doctorul Amir Zahra într-un interviu.

Adauga un comentariu