Magazin

Ce sa NU mananci cand esti gravida. Top 20 alimente interzise in sarcina

Publicat: 20 nov. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sa NU mananci cand esti gravida. Top 20 alimente interzise in sarcina
1

Lista alimentelor interzise atunci cand porti o sarcina in pantece este una din cele mai mari prioritati pe care trebuie sa o ai. Consecintele grave pe care le poate avea asupra sanatatii fatului consumul de alimente interzise sunt prea serioase ca sa ne jucam cu ele. Cand ramai insarcinata, in afara de a respecta tot ce iti spune medicul tau din punct de vedere analize si ritm de viata, trebuie sa ai la tine in geanta sau lipit pe frigider lista a ce nu ai voie sa mananci pe durata celor 9 luni.

Iata o colectie a celor mai importante 20 interdicii alimentare realizata pentru tine de Sfatulparintilor.ro:

Alimente interzise in sarcina: Branzeturi rafinate

Poti sa mananci parmezan gratinat pe paste dar nu pune gura pe sosul pe baza de branza. Sosurile acestea sunt facute din lapte nepasteurizat care pot fi mediu prielnic pentru bacteria listeria ce poate fi nu doar periculoasa dar poate pune in pericol viata ta si a copilului. Este bine sa eviti branzeturile:  Brie, Camembert, feta, blue cheese. Daca mananci in oras, evita mancarurile cu sosuri de acest tip (de ex paste sau pizza quarto formaggi ori muschi de vita cu sos de branza).

Alimente interzise in sarcina: Carnea nepreparata termic suficient

Trebuie sa mananci orice friptura doar daca este foarte bine prajita. Evita burgerii, nu stii daca sunt gatiti bine termic. Insuficienta preparare termica a carnii poate duce la toxoplasmoza si la dezvoltarea unei largi varietati de bacterii. Cand mananci in oras, trebuie sa ceri sa ti se aduca friptura fierbinte si profund preparata.

Alimente interzise in sarcina: Atentie la sucul proaspat de fructe

Sucurile proaspat stoarse la restaurante, baruri sau in diverse gospodarii nu au cum sa fie pasteurizate ca sa te fereasca de bacterii precum salmonella sau E. coli. In unele supermarketuri se vand sucuri proaspat stoarse in sticlute de plastic. Aceeasi problema, gravidele trebuie sa le evite si sa consume doar sucurile pasteurizate cum sunt cele in cutii si pe care scrie 100% fruct (macar sa te alegi cu ceva mai sanatos, nu cu 50% apa si zahar si restul pulpa de fructe si coloranti).

Alimente interzise in sarcina: Sayonara, Sushi

Daca esti fan sushi, trebuie sa te abtii 9 luni de la aceasta delicatesa. Desi mancarea pe baza de peste si fructe de mare este o sursa buna de proteine, totusi fructele de mare crude pot fi o sursa de paraziti si bacterii foarte periculoase. Femeile insarcinate trebuie sa manance numai peste sau fructe de mare foarte bine preparate termic.

Alimente interzise in sarcina: Aluat pentru fursecuri

Cand coci fursecuri, poate esti tentata sa gusti putin din aluat in timp ce il prepari, sa ii vezi consistenta sau cat e de dulce. Nu este o idee buna intrucat acea coca contine ou crud. Chiar si doar o mica muscatura te poate pune la risc mare. Statistic se estimeaza ca 1 din 20.000 oua contine bacteria salmonella. Ca sa nu ai probleme, rezista tentatiei de a gusta din orice aluat nepreparat sau din orice umplutura pe baza de oua crude.

Alimente interzise in sarcina: Maioneza si dressing pentru salate preparat acasa

Ouale crude se folosesc de regula in multe gospodarii si pentru prepararea sosurilor pentru anumite retete de salate sau pentru prepararea. Pe durata sarcinii, daca chiar vrei sa folosesti acest tip de sosuri, opteaza perntru cele din comert intrucat sunt pasteurizate. Recomandare pentru sanatatea ta; renunta la maioneza in sarcina si foloseste ca dressing pentru salate doar lamaie cu sare si ulei de masline sau de samburi de struguri sau de floarea soarelui.

Tiramisu facut in casa

Multe deserturi in casa contin oua crude, cum ar fi tiramisu, meringue sau mousse. Daca vrei neaparat sa mananci acest tip de prajitura si nu gasesti in comert una in care sa ai incredere, poti cumpara oua pasteurizate pe care unele supermarketuri le comercializeaza. Trebuie sa scrie asa ceva pe cutie.

Pui proaspat umplut

Un curcan sau pui umplut poate fi o solutie buna de mancare daca esti in criza de timp. Insa sucul din carnea proaspata de pui se amesteca cu umplutura si ofera un mediu propice bacteriilor. Chiar daca la gatit termic se mai dimineaza riscul, o femeie gravida are dificultati in a lupta cu infectiile. O alternativa este sa cumperi pui congelat umplut pe care sa nu il lasi sa se decongeleze ci il bagi la cuptor direct inghetat.

Peste cu mercur

Pestele este bun pentru tine si copilul tau insa trebuie sa faci alegeri intelepte cu privire la pestele pe care il mananci. Pestele spada, macroul sau carnea de rechin contin cantitate mare de mercur. Acest metal este daunator pentru copil. Alege peste cu mercur mai putin in compozitie: somon, cod sau ton conservat fara ulei. Daca intentionezi sa iei ulei de peste, vorbeste intai cu medicul tau daca si cat iti recomanda pe zi.

Mezeluri delicatese

Atentie la bacteria listeria care se poate dezvolta si la temperaturi ca cele din frigiderul tau. Din acest motiv, evita mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne si care se tin la frigider, inclusiv crenvurstii. Poti consuma aceste produse numai incalzite pana cand sunt fierbinti (prajite sau la cuptor) si sa le mananci imediat.

Pateuri sau creme de carne ce se intend pe paine

Pateurile contin carnuri perisabile deci pot sustine dezvoltarea bacteriei listeria la fel de bine. Chiar daca in frigiderul tau temperatura este cea mai scazuta posibil, tot nu vei impiedica total formarea acestei bacterii. De aceea trebuie sa eviti cremele pe baza de carne, pateurile de pui, porc, ficat de orice fel. Carnea ce se vinde la cutie este in regula pe durata sarcinii, strict din acest punct de vedere. Nu este, totusi, o alegere sanatoasa in general.

Fructe si legume nespalate

Acum este timpul sa consumi multe legume si fructe. Insa trebuie sa le speli si limpezesti foarte bine sub jet de apa. Parazitul numit toxoplasma poate trai pe fructele sau legumele nespalate. El cauzeaza boala numita toxoplasmoza care poate fi extrem de periculoasa pentru copil; in primul trimestru de sarcina ea poate duce la pierderea sarcinii. Nu spala produsele cu sapun. Ia-ti o perie speciala pentru legume si freaca suprafata fructului sau a legumei temeinic. Elimina zonele deteriorate pentru ca si ele pot dezvolta bacterii.

Germeni cruzi

Nu manca niciun fel de germeni cruzi. Bacteriile pot intra in seminte inainte ca germenii sa inceapa sa creasca si apoi acestea nu mai pot fi indepartate, oricat de bine speli germenii. Daca iti iei un sandwich preparat, verifica sa nu fie cu germeni din niciun fel de seminte. Acasa poti gati acesti germeni foarte bine ca sa distrugi orice bacterie.

Fructe de mare afumate

Cand esti gravida, este bine sa renunti la orice asemenea delicatesa care poate dezvolta si sustine bacteria listeria. Aici este vorba si de somon afumat sau macrou, cod, ton afumat.

Scoici crude

Scoicile crude sunt una din cauzele principale ale imbolnavirii din cauza fructelor de mare. Carcasa contine paraziti si bacterii care in general nu sunt in fructele de mare gatite bine termic. Nu consuma homari cu cochilie. Cat timp prepari bine de tot scoicile, pana cand cochilia se deschide bine, le poti consuma in sarcina. Daca vreuna nu se desprinde de cochilie, o poti arunca.

Peste din balti locale

Cat timp nu cunosti diversele locuri unde se pescuieste, iazuri, balti, lacuri, sa fie nepoluate, sa stii daca se arunca deseuri acolo, nu consuma deloc peste pe care il prinzi tu sau cineva din familie, oricat de mult iti place sa prepari si sa mananci peste proaspat pescuit de cineva drag. Orice peste poate fi afectat iar tu nu ai de ce sa risti.

Mancaruri expuse pe masa la petreceri

Nu vrei sa iti insulti prietenii ca le refuzi diversele gustarele pe care le pun pe masa cand mergeti in vizita. Insa ai motive intemeiate sa nu mananci un aliment care a stat in afara frigiderului mai mult de 2 ore. Deci, nu manca mancaruri preparate care au stat la temperatura camerei de la 2 ore in sus. Maximul permis este o ora.

Laptele nepasteurizat

Iti place ideea aventuriera sa vizitezi o ferma si sa gusti din lapte proaspat muls de la vaca? Abtine-te sa o pui in practica. Este mediul propice pentru listeria, adica pericol maxim pentru tine si copilul tau. Poti cumpara lapte, branza sau alte produse lactate de la o ferma productie proprie numai daca scrie pe eticheta “produs pasteurizat”.

Dilema despre cafeina

Studiile recente arata ca o cantitate moderata de cafeina este in regula in timpul sarcinii. Dar intrebarea ramane, cu privire la cantitatea minima benefica pentru fiecare femeie, in functie de corpul ei, dincolo de care cafeina poate chiar produce pierderea sarcinii.

Se recomanda femeilor nu mai mult de 200 miligrame de cafea pe zi, deci o cescuta mica. Atentie insa, cafeina se gaseste si in unele ceaiuri, sucuri acidulate, ciocolata si multe bauturi energizante.

Alcoolul

Deja stii ca a bea in timpul sarcinii bauturi alcoolice in cantitati semnificative duce la probleme grave la nastere pentru prunc. Poate nu stii ca bautura chiar si in cantitate mica poate fi la fel de daunatoare. Nu s-a descoperit o anumita cantitate minima de alcool pe care sa o poata bea o femeie insarcinata si sa fie in regula. Ca atare, uita de orice bautura pe timpul sarcinii. Este vorba, evident, de vin, bere, aperitive sau orice produs care contine un strop de alcool (inclusive bomboanele cu visine si cu alcool).

Atentie la cutiile de depozitat alimente

Nu folosi si nu cere cutii de depozitat alimente asa cum sunt livrate de catre restaurante la comanda la domiciliu. In interiorul si la caldura masinii, bacteriile se pot multiplica usor. In mod normal, in acele cutii poti transporta alimente numai daca sunt reci si tinute 2 ore la frigider.

Adauga un comentariu