Diete si regimuri

Ce să nu mănânci sau să bei dacă nu vrei să transpiri

Publicat: 18 oct. 2020
femeie transpirata
Transpirația este un fenomen esențial pentru reglarea temperaturii corpului.

Transpirația este un fenomen esențial pentru reglarea temperaturii corpului. Dar la unii oameni transpirația devine excesivă: aceasta se numește hiperhidroză. Concentrați-vă pe alimentele de evitat pentru a nu agrava lucrurile! Ce să nu mănânci sau să bei dacă nu vrei să transpiri?

Toată lumea transpira mai mult sau mai puțin în funcție de circumstanțe: febră, situație stresantă, căldură, activitate fizică. Dar la unii oameni, glandele care sunt responsabile pentru termoreglarea corpului și care produc transpirație (numite glande eccrine) funcționează în exces. Aceasta se numește hiperhidroză, un termen care se referă la producția excesivă de sudoare.

Se știe puțin despre cauzele transpirației excesive, dar anumiți factori, cum ar fi stresul sau situațiile emoționale intense, o pot agrava. Anumite alimente pot stimula sistemul simpatic care declanșează producția de sudoare. Prin urmare, în cazul hiperhidrozei, este mai bine să evitați:

Băuturile excitante

Cafeaua, ceaiul, băuturile energizante, precum și alcoolul și mancarea cu mult piper sau ardei iute cresc temperatura sângelui. Când acest lucru depășește un anumit prag, hipotalamusul dă un ordin amplificat pentru a declanșa secreția de sudoare. La câteva minute după ce ai băut sau ai gustat felul de mâncare picant, transpirația incepe să apara.

Băuturi foarte calde sau foarte reci

Prin absorbția căldurii, corpul produce sudoare în încercarea de a se răci pentru a menține corpul la o temperatură constantă. Dar, si invers, a bea ceva foarte rece te face să transpiri pentru că organismul crede că trebuie să se încălzească. Când este cald, consumați întotdeauna băuturi la temperatura camerei.

Alimente care supraîncarcă ficatul

Unele alimente îngreunează digestia și tensionează ficatul. Deoarece scopul transpirației este și eliminarea toxinelor, secrețiile devin mai acide, dar și mai abundente atunci când se consumă alimente care nu-i plac ficatului. Așa că evitați zahărul și orice se termină în oză (fructoză, lactoză, glucoză), precum și alimentele procesate bogate în acizi grași trans. Și ignorăm și carnea roșie și mezelurile.

Ce poti face pentru a transpira mai putin

Salvie este o planta astringenta care regleaza activitatea glandelor sudoripare. O infuzie de salvie de 3 ori pe zi la sfârșitul mesei timp de cel puțin 10 zile este un remediu eficient pentru a lupta împotriva transpirației excesive.

Dacă ideea de a bea ceai de plante la mijlocul verii nu vă place, luați 2 picături de ulei esențial de salvie, o dată pe zi, 5 zile pe săptămână.

Adauga un comentariu