Actualitate

Ce se întâmplă cu certificatele Covid-19 ale copiilor şi adulţilor. Comisia Europeană a făcut anunţul

Publicat: 31 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu certificatele Covid-19 ale copiilor şi adulţilor. Comisia Europeană a făcut anunţul
Comisia Europeană a anunțat faptul că certificatul Covid-19 pentru copii nu expiră

Cetăţenii s-au întrebat ce se va întâmpla cu certificatele Covid-19 ale copiilor şi adulţilor, după ce restricţiile au fost ridicate pretutindeni. Comisia Europeană a aprobat o serie de norme în ceea ce priveşte certificatul digital de imunizare împotriva noului coronavirus.

Astfel, paşapoartele care atestă vaccinarea anti – Covid – 19 pentru copii nu expiră, însă pentru adulţi încă nu au fost stabilite noile circumstanțe la care trebuie să se adapteze.

Ce spune Comisia Europeană despre certificatele Covid-19 ale copiilor şi adulţilor

Membrii Comisiei Europeane au transmis recent că s-au adoptat noi norme cu privire la certificatul digital de vaccinare împotriva SARS – CoV – 2. Astfel, certificatele pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani au termen de valabilitate nelimitat.

De asemenea, important de precizat este ca paşapoartele îşi păstrează valabilitatea, chiar dacă minorilor nu li s-a administrat şi cea de-a treia doză de ser.

”Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am hotărât că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să folosească certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a afirmat comisarul pentru Justiţie Didier Reynders.

Este bine știut că tot mai multe persoane au fost reținute sau arestate după ce au falsificat certificate Covid – 19. Mascații au descins în mai multe județe din România, după ce documentele persoanelor nu erau conforme.

Comisia Europeană susţine în continuare vaccinarea anti-Covid-19

Nu toate ţările au dat startul rapelului vaccinului anti-Covid-19, deşi Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat administrarea acestei doze.

Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a transmis că pandemia nu s-a încheiat şi cetăţenii trebuie să se vaccineze cu dozele de rapel pentru a se proteja pe ei înşişi, dar şi pe cei din jur.

”Pandemia nu a dispărut, iar imunizarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinaţi-vă inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieţi şi este esenţială pentru noi toţi. Excepţia pentru persoanele cu vârste sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicaţiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19. Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări”, a spus şi comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides.

Precizăm faptul ca reprezentanţii Comisiei Europeane propun utilizarea certificatului verde COVID – 19 până pe data de 30 iunie 2023. În momentul de față, regulamentul prevede o valabilitate a acestui certificat până pe 30 iunie a acestui an.

„Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante” ale coronavirusului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Reamintim faptul că certificatele verzi ale copiilor și adulților atestă imunizarea împotriva SARS – CoV – 2, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent.

 

Adauga un comentariu