Coronavirus

Certificate false de vaccinare, eliberate pentru 150 de euro în Buzău. Mascații au descins la fața locului

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Certificate false de vaccinare eliberate pentru 150 de euro în Buzău. Mascații au descins la fața locului
Într-un cabinet medical individual din Buzău erau vândute certificate false de vaccinare împotriva covid-19

Un nou caz cu certificate false de vaccinare, eliberate pentru 150 de euro, în Buzău. Miercuri, 26 ianuarie 2022, forțele de ordine din Buzău, coordonați de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, efectuează 5 percheziții domiciliare, în județele Buzău, Giurgiu și Ilfov.

În această cauză penală sunt efectuate cercetări în legătură modalitatea de eliberare a certificatelor de vaccinare anti Covid-19. Documentele false erau vândute pentru sume cuprinse între 100 și 150 de euro. Ancheta este desfășurată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic și uz de fals.

Certificate false de vaccinare anti Covid-19, eliberate pentru 150 de eur0, în Buzău

Ancheta vizează un cabinet medical individual, printre persoanele implicate fiind și personal medical din cadrul acestei entități. Un certificat fals de vaccinare se vindea cu 100, 150 de euro. Dosarul penal are la bază săvârșirea infracțiunilor de fals informatic și uz de fals. Polițiștii vor pune în executare 8 mandate de reținere, persoanele cercetate urmând a fi conduse la sediul Poliției, pentru audieri.

Aceste demersuri sunt susținute de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La percheziții participă polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Buzău și Giurgiu și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Buzău.

Certificate false pentru 22 de persoane

O asistentă medicală din comuna Ioneşti, judeţul Gorj, a strâns sume consistente de bani de la persoane care nu doreau să se vaccineze împotriva noului coronavirus, dar aveau nevoie de certificate.

Cadrul medical, în vârstă de 52 de ani, solicita bani de la cetățeni, după care se prefăcea că îi vaccinează împotriva COVID-19 și le înmâna un document fals. Poliţiştii şi procurorii au descins la cabinetul medical, dar şi acasă la asistentă. La domiciliul femeii, anchetatorii au găsit o avere: 130.000 de lei. În perioada 20 septembrie – 12 octombrie, asistenta medicală a introdus datele a 22 de persoane în evidența informatizată.

„Din materialul probatoriu administrat până în prezent a rezultat că suspecta, în calitate de asistentă medicală în cadrul Cabinetului medical de familie din comună… judeţul Gorj, având ca atribuţii de serviciu administrarea la cerere a dozelor de vaccin anti COVID-19, introducerea în sistemul informatizat a datelor persoanelor vaccinate şi eliberarea adeverinţelor de vaccinare (activităţi reglementate de Ordinul nr. 645/501/2021 al Ministrului Sănătăţii), a pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecinţe juridice, eliberând în fals mai multe adeverinţe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate”, se arată în comunicat.

Certificate false în Iași

În urma unor informaţii cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi folosit documente false care să ateste vaccinarea împotriva COVID19 sau trecerea prin boală, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind întocmit dosar penal în care se continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Ancheta a fost demarată aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Poliţiştii ieşeni, împreună cu poliţişti de la Poliţia Transporturi, poliţişti de frontieră şi reprezentanţi ai D.S.P. Iaşi, au efectuat acţiuni pentru identificarea persoanelor care deţin şi utilizează astfel de documente susceptibile a fi false.

 

Adauga un comentariu