Local

Ce se întâmplă cu furnizarea căldurii în Iași? Noi discuții între primarul Mihai Chirica și compania Veolia Energie! Gigacaloria poate fi mai scumpă

Publicat: 29 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu furnizarea căldurii în Iași Noi discuții între primarul Mihai Chirica și compania Veolia Energie Gigacaloria poate fi mai scumpă

Primarul Mihai Chirica a oferit o serie de explicații legate de contractul încheiat cu Veolia Energie Iași pentru furnizarea energiei termice în municipiu. Compania a anunțat recent că există posibilitatea ca înțelegerea cu municipiul Iași să înceteze. Edilul a oferit primele explicații despre situația apărută, precum și modalitățile prin care lucrurile se pot rezolva

Prețul gigacaloriei la căldură în municipiul Iași ar putea crește în perioada următoare. În prezent, prețul este de 245 de lei, sumă care poate suferi modificări. Măsura vine în contextul în care compania Veolia Energie Iași a anunțat că există posibilitatea ca înțelegerea cu primăria să ajungă la final, iar furnizorul de energie termică să se retragă. Reprezentanții Veolia au explicat care au fost cauzele care au dus la o asemenea analiză a companiei din ultima perioadă.

Primarul Mihai Chirica a prezentat primele detalii despre situația din Iași

Primarul Mihai Chirica a oferit primele detalii legate de situația apărută în oraș. Edilul a precizat însă că nu există riscul ca ieșenii să rămână fără căldură.

„Am fost notificați de către Veolia, cea care a concesionat serviciul de producere a energiei termice, că vrea să înceteze contractul. Au făcut trimitere la diverse clauze care aduc în discuție faptul că pierd bani. Au intrat în pierderi care depășesc 200 de milioane de lei, în toți cei 9 ani. Am trimis un răspuns în cursul zilei către Veolia. S-au încheiat 14 acte adiționale care vizau reducerea de tarife din cauza economiei care s-a făcut. Nu au fost suficiente nici pentru noi, nici pentru ei”, a menționat primarul Mihai Chirica.

De altfel, primarul a mai dat asigurări că Iașul nu va ajunge în situația de a rămâne fără căldură.

Situația companiei a fost analizată la Primăria Iași

Primarul municipiului Iași a menționat că au fost studiate mai multe variante și că în ultimul an s-au făcut și analize economice asupra situației legate de furnizorul de energie termică.

„Ieșenii trebuie să înțeleagă că nu am fost luați prin surprindere. Suntem într-un proces de analiză de 1 an. În 2020 am nominalizat împreună un expert extern care să facă o analiză asupra stării economice. Ne-a trimis un sumar a analizei făcute, sumar care arată că singura posibilitate care poate să devină un contract financiar bun ar fi creșterea facturilor. Fie să crească producția de 6 ori. Se poate însă să găsim alte soluții, conform analizei”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Discuții la ANRE despre situația de la Iași

Edilul a menționat că s-a ajuns până la Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) pentru găsirea unei soluții.

„Noi luăm în calcul analiza detaliată a sistemului, dar vrem și o analiză tehnică pentru a vedea unde mai putem interveni. Am mai avut o încercare către ANRE de a echilibra facturarea și prețurile de facturare pentru consumatorii care consumă din sistem față de cei care consumă de la sursă. Nouă ni s-a părut anormal să furnizeze același produs, indiferent din ce țeavă e luat. Eu tot același produs consum. Am cerut ANRE să facă un echilibru între cele două prețuri, așa zice legea. Refuzul a fost însă tranșant”, a mai spus Mihai Chirica

Primarul Mihai Chirica: Sper să continuăm relația cu Veolia

Primarul a precizat că speră totuși ca relația cu Veolia Energie Iași să continue și în perioada următoare.

„Vom continua demersurile pentru a găsi un răspuns favorabil. În ultimă instanță, interesul este comun. Nu vrem o creștere mare a tarifului. Să nu depășim costurile cu centrala de apartament și să găsim și o soluție de subvenție pentru a echilibra balanța financiară. În paralel, avem și investiții europene și fonduri de la stat. A doua variantă este să luăm act de notificarea de la Veolia, să operăm din Primăria Iași prin preluarea în totalitate a personalului. Această prevedere legală există, iar apoi trebuie să vedem dacă găsim un alt operator extern”, a mai spus primarul municipiului Iași.

În plus, Centrala de termoficare de la Holboca va fi transformată de pe cărbune pe gaz.

„A fost obținut acordul de principiu transmis de Transgaz asupra acestui lucru. Reprezintă o premieră, iar avantajul este imens”, a subliniat Mihai Chirica.

Adauga un comentariu