Coronavirus

Ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici bolnavi de COVID-19

Publicat: 07 aug. 2020
pacineti covid-19
Asimptomatici-COVID19

Un nou studiu mult mai detaliat arata ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici bolnavi de COVID-19. Studiul a fost realizat pe un număr de 303 de persoane din Coreea de Sud. Rezultatele studiului arată faptul că 29% dintre persoanele contaminate cu noul coronavirus nu au prezentat niciodată simptome şi ele au în corp tot atât virus cât persoanele cu simptome.

Coordonatorul studiului este Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang. Revista americană Jama Internal Medicine a fost cea care a publicat rezultatele cercetării realizate într-un focar de contaminare în grupul religios sud-coreean la Daegu, în februarie.

Ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici bolnavi de COVID-19

Pentru realizarea studiului autorităţile au plasat în izolare cazurile testate pozitiv cu covid-19, cu puţine simptome, într-o clădire de dormitoare aparţinând Guvernului.
Medicii şi infirmiere au supravegheat meticulos evoluţia simptomelor persoanelor izolate şi le-au testat încărcătura virală cu regularitate.

Grupul este unul tânăr al cărui medie de vârstă este de 25 de ani.

Potrivit informaţiilor oficiale asimptomaticii au tot atât virus SARS-Cov-2 în corp cât pacienţii cu simptome. Din toate persoanele aflate sub observatie 303, 89 nu au dezvoltat niciodată simptome, reprezentând o proporţie de 29%.

Întrucât aceste persoane au fost închise, până la obţinerea unor teste negative de covid-19, personalul medical a putut să distingă cazurile presimptomatice de de cazurile cu adevărat asimptomatice.

În fapt, 21 de persoane se prezentau iniţial ca pozitive cu noul coronavirus şi fără simptome, însă au prezentat până la urmă simptome.

Numeroase studii, în care pacienţii sunt testaţi doar o singură dată, pot confunda cazurile presimpromatice cu cele asimptomatice.

Concluzia studiului realizat de specialiști cu privire la asimptomaticii bolnavi de COVID-19

Concluzia principală a studiului este că concentraţia de virus a asimpromaticilor este ”similară celei a pacienţilor simptomatici”, raportează autorii.

Însă prezenţa unor particule virale reziduale în nasul, gâtul şi plămânii unor persoane nu înseamnă neapărat că persoanele respective erau contagioase.

Aceasta este una dintre marile întrebări cu privire la pandemia covid-19: în ce măsură numeroasele cazuri asimptomatice sunt vectori ai viruslui SARS-Cov-2?

Pe de o parte, asimpromaticii nu tuşesc, iar pe de altă parte nu se izolează şi intră, astfel, în contact cu alte persoane.

”Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu înseamnă prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, avertizează autorii studiului.

În vederea înţelegerii acestui lucru sunt necesare studii epidemiologice şi experiemtale mari.

Adauga un comentariu