Prima pagină » Economic Local » Ce se întâmplă cu subvențiile de la APIA? Fermierii din Iași au ajuns la disperare. „Acum, cu Guvernul Ciolacu, sunt cele mai multe probleme”
Ce se întâmplă cu subvențiile de la APIA? Fermierii din Iași au ajuns la disperare. „Acum, cu Guvernul Ciolacu, sunt cele mai multe probleme”

Ce se întâmplă cu subvențiile de la APIA? Fermierii din Iași au ajuns la disperare. „Acum, cu Guvernul Ciolacu, sunt cele mai multe probleme”

06 ian. 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași au ajuns la disperare pentru că nu au primit subvențiile de la APIA și dau vina pe politicieni pentru proasta gestionare a campaniei de plăți în anul de cerere 2023. Aceștia spun că în anii precedenți nu au întâmpinat aceste probleme și au primit banii la timp

Numeroși fermieri din Iași sunt nemulțumiți de faptul că nu au primit subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași. Producătorii agricoli și cei din sectorul zootehnic au luat cu asalt pagina de Facebook a agenției pentru a afla dacă primesc subvențiile. Fermierii așteaptă banii pentru a achita datoriile la bănci și pentru a finanța lucrările agricole. Agricultorii dau vina pe politicieni, respectiv pe Guvernul Ciolacu, pentru proasta gestionare a campaniei de plăți pentru anul de cerere 2023. Aceștia spun că în anii precedenți nu au întâmpinat aceste probleme și au primit banii la timp.

„În niciun Guvern nu au fost probleme cu subvențiile cum e acum, cu Guvernul Ciolacu. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, ne ține în suspans pentru că vin alegerile și vrea să ne facă o surpriză plăcută și să salveze situația, iar apoi noi să îl votăm. Nu o să se întâmple asta pentru că agricultorii au suferit prea mult. De anul trecut și-au bătut joc de noi cu despăgubirile de secetă și programele lansate în bătaie de joc. Dar totul e bine și frumos la televizor. Primim doar promisiuni”, susține Petru Mihalache, fermier din Iași care exploatează peste 100 de hectare de teren agricol.

Fermierii din Iași sunt disperați că nu au primit subvențiile de la APIA

Fermierii au scris și pe pagina oficială a APIA, dar și pe Facebook, faptul că nu au primit subvențiile pentru anul de cerere 2023. Atât cei care exploatează terenuri agricole, cât și cei care au ferme zootehnice nu au primit banii de la APIA.

„Toți cei care au scris pe pagina de Facebook au primit un răspuns sec de la instituție: Vă reamintim că perioada regulamentară de efectuare a plăților pentru Campania 2023 se poate întinde până la finalul lunii iunie 2024! Așa țin ei legătura cu fermierii. Eu am de primit banii pentru terenul agricol și pentru câteva animale. Cred că vreo sută de milioane (n.r. – 10.000 de lei) de lei. Nu mai am nicio speranță că îi primesc. Au trâmbițat cei de la APIA și politicienii că statul ajută agricultura românească. Cu ce o ajută? Că banii de la UE tot datorită mie și a sute de fermieri din țară se dau, nu că politicienii fac ceva să ne ajute”, mai spune un fermier din Iași.

Unii fermieri mai „norocoși” au primit jumătate din sumă.

„Am verificat cardul, am văzut că au băgat jumătate din bani. Restul, Dumnezeu cu mila!”, susține Iulian Rusu, agricultor din comuna Popești, Iași.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu directorul APIA Iași, Sergiu Jităreanu, dar nu a răspuns apelurilor telefonice. Fermierii nemulțumiți au sunat la APIA Iași și București, dar au primit numai promisiuni.

Ce bani trebuie să primească ieșenii?

Fermierii din Iași au depus, în acest an, 17.700 de cereri pentru 270.000 de hectare exploatate în județ. Fermierii din Iași trebuie să încaseze 46,00 euro/ha, adică 228,781 lei/ha. În schema PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), cuantumul minim estimat este 86,82 euro/ha, fosta SAPS (schema unică de plată pe suprafață). În schema PD-02-Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), unde cuantumul minim estimat este de 45,54 euro/ha, ceea ce înseamnă că avansul din subvenții este de 31,97 euro/ha pentru fermieri.

În ceea ce privește sectorul zootehnic, în măsura PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte, suma ce o vor încasa fermierii este de 504,31 lei/cap de vacă. Suma integrală este de 338,00 euro/cap de animal, adică 1.681,043 lei. Fermierii din Iași au termen până la finalul acestei luni să depună o serie de documente, altfel pierd subvențiile de la APIA. Subvențiile de la APIA se acordă în Iași din anul 2007. Fermierii sunt disperați că nu au primit banii.

Comentarii
  • APIA Iasi nu a ajutat niciodata fermierul. Daca pot pune bete in roate, le pun oricarui fermier nu percuteaza la cerintele lor, nu legale. Fac ce vor, isi bat joc de fermieri. Habar nu au ce inseamna sa cresti animale ori sa faci agricutura, nu au lucrat un minut pe teren, dar se duc sa le dea lectii fermierilor sau sa-i jigneasca. De ce credeti ca nu mai sunt animale in judetul Iasi? Animalele oamenilor se trec la APIA pe altii, iar omul daca vrea sa isi introduca animalul lui este amenintat. Mogulii terenurilor sunt sustinuti, nevestele functionarilor APIA Iasi au servicii bine platite chiar la moguli. Animalele sunt trecute fictiv, nici nu exista. Unde ati observat pe campuri animalele multe de care vorbeste APIA Iasi si pt. care se platesc subventii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`