Mulți români vor să afle ce se întâmplă dacă ignori citațiile de la ANAF sau de la poliție! Agenția Națională de Administrare Fiscală poate trimite prin poștă acte oficiale precum somații, decizii de impunere sau titluri executorii. Dacă o persoană nu le ridică, ANAF poate considera că a fost informată și poate demara procedurile legale de executare. Atenție la plicurile trimise prin poștă!
Ce se întâmplă dacă ignori citațiile de la ANAF sau de la poliție!
Mulți români ignoră avizele poștale pentru recomandatele primite de la autorități, fără să realizeze consecințele juridice. Chiar dacă persoana refuză sau neglijează să ridice plicul, actul transmis se consideră comunicat după expirarea termenului de păstrare la oficiul poștal, 10 zile lucrătoare. Ignorarea unei recomandate nu anulează efectele legale ale documentului transmis.
Plicurile prin poștă pot fi trimise de multe instituții, dar cele de la ANAF sau de la poliție nu trebuie ignorate niciodată. Poliția folosește corespondența recomandată pentru transmiterea citațiilor sau a altor documente procedurale. Dacă persoana vizată nu ridică scrisoarea, autoritățile pot interpreta lipsa de reacție drept refuz de colaborare, iar fapta are consecințe legale. Dacă persoana este anunțată prin plic poștal că este chemată la audieri și transmite un răspuns, poliția poate obține un mandat de aducere cu forța. Mai mult, persoana în cauză poate primi amendă contravențională.
Totodată, ANAF trimite prin poștă acte oficiale precum somații, decizii de impunere sau titluri executorii. Printre consecințele ignorării unui plic de la ANAF trimis prin poștă se află executarea silită. Astfel, dacă nu răspunzi în termen la o somație, ANAF poate bloca conturile bancare, poate pune popriri sau poate aplica sechestru pe bunuri și vor fi impuse penalități și dobânzi.
Autoritățile recomandă cetățenilor să ridice toate scrisorile recomandate, să verifice periodic oficiul poștal, să colaboreze cu autoritățile dacă nu au înțeles informațile din plicurile primite de la instituții și să își actualizeze datele oficiale de contact.
La ce trebuie să fie atenții românii care primesc „Plicul de la Fisc”
„Plicul de la Fisc” a început să circule încă din prima lună a anului 2025, mai ales că oamenii își plătesc taxele și impozitele la început de an. „Plicul de la Fisc” reprezintă, de fapt, o nouă metodă de înșelătorie. Escrocii trimit notificări care par a veni de la autoritățile fiscale, iar plicurile și scrisorile sunt concepute să imite formatul oficial, având numele și adresa corectă a destinatarului, dar conțin informații false. Acestea solicită plata unor taxe sau impozite suplimentare, specificând un termen limită pentru efectuarea plății. În scrisori sunt incluse detalii bancare pentru efectuarea plății sau linkuri către site-uri false, iar persoanele care urmează instrucțiunile riscă să piardă banii din conturi.
Românii sunt avertizați să fie atenți dacă primesc acest plic acasă și să nu dea curs solicitărilor de acolo pentru că totul este o înșelătorie. Autoritățile nu solicită niciodată accesarea unor link-uri și nu solicită date bancare sau personale prin poștă sau la telefon. Românii trebuie să fie atenți și la plicurile pe care le primesc prin poștă de la ANAF sau de la poliție. Ignorarea acestora nu înseamnă că sancțiunile anunțate în citații nu vor fi aplicate.