Prima pagină » Sanatate » Ce se întâmplă dacă rupem alunițele? Medicul dermatolog Claudia Artenie: „Traumatizarea unui nev nu duce la malignizare” – VIDEO

Ce se întâmplă dacă rupem alunițele? Medicul dermatolog Claudia Artenie: „Traumatizarea unui nev nu duce la malignizare” – VIDEO

24 feb. 2023, 12:31,
în Sanatate

Medicul dermatolog Claudia Artenie a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce se întâmplă dacă rupem alunițele. Iată care sunt caracteristicile prin care poate fi înțeleasă dezvoltarea unei alunițe și eventuala ei transformare în cancer de piele.

O aluniță poate fi ruptă cu ușurință prin zgâriat, scărpinat, mușcături de insecte sau prin prinderea ei de bijuterii sau de haine. Astfel, alunița, dar și pielea din jur pot sângera, senzația neplăcută fiind diferită în funcție de cauza care a determinat leziunea.

Însă, pentru a evita transformarea unei alunițe rupte în cancer de piele, este necesar să o supraveghem constant. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul regulii ABCDE, care presupune: A – asimetria aluniței; B – marginile neregulate, (border în limba engleză); C – culoarea; D – diametrul; E – evoluția în timp.

Ce se întâmplă dacă rupem alunițele? Dr. Claudia Artenie: „Alunițele care sunt proeminente nu pun probleme decât excepțional”

O aluniță ruptă nu duce, neapărat, la cancer de piele. Potrivit medicului Claudia Artenie, alunițele care sunt proeminente nu pun probleme decât excepțional, iar traumatizarea unui nev nu duce la malignizare. În schimb, este foarte important ca persoanele care își rup, din greșeală, o aluniță, este bine să se adreseze unui medic, pentru a se asigura dacă nu cumva acea aluniță era dinainte una modificată sau nu.

În cazul în care o aluniță ruptă este cauzată de un accident, este necesară dezinfectarea aluniței și țesuturile din jur cu alcool, aplicarea unei presiuni pentru a opri sângerarea (dacă este cazul), acoperirea zonei afectate cu un bandaj, pentru limitarea riscului de infecții și programarea unui consult dermatologic (dacă sângerarea continuă sau caracteristicile aluniței se modifică).

„În general, alunițele care sunt proeminente nu pun probleme decât excepțional, iar traumatizarea unui nev, a unei alunițe, de obicei nu duce la malignizare. În schimb, este bine să ne adresăm unui medic, pentru a vedea dacă acea aluniță nu cumva era dinainte o aluniță modificată, o aluniță transformată, de fapt nu era aluniță și era altceva și astfel să nu trecem pe lângă un cancer de piele sau o leziune suspectă. Nu trebuie să ne fie frică să ne adresăm unui medic dermatolog de ce ne va spune sau de diagnostic.”, a declarat medicul dermatolog Claudia Artenie, pentru BZI LIVE.

Dr. Claudia Artenie, despre cancerul de piele: „Cu cât ne adresăm mai devreme unui medic, cu atât prognosticul va fi mai bun”

Atunci când observă modificări la nivelul alunițelor, toate persoanele ar trebui să se adreseze unui medic dermatolog. Potrivit dr. Claudia Artenie, tratamentul în fază incipientă este foarte bun, fiindcă și prognosticul este foarte bunm. Cu cât se diagnostichează mai devreme, cu atât prognotiscul pacientului este mai bun, adaugă medicul.

„Tratamentul în fază incipientă este foarte bun, iar prognosticul este foarte bun, de fapt. Cu cât se diagnostichează mai devreme, cu atât prognosticul pacientului este mai bun. Pot să vă spun că am pacienți, pe care îi urmăresc de 5, 7, 8 și chiar de 14 ani cu melanom malign. În schimb, acestor pacienți le scot periodic nevi, le scot periodic alunițe care sunt modificate la un moment dat, nevi displazici, nevi atipici și prognosticul rămâne în continuare bun, dar trebuie să se adreseze unui medic dermatolog de la început. Cu cât ne adresăm mai devreme unui medic, cu atât prognosticul va fi mai bun. Nu trebuie să ne sperie acest diagnostic.”, a adăugat dr. Claudia Artenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`