Sanatate

De câte tipuri poate fi cancerul de piele? Medicul Claudia Artenie: „Cel mai frecvent este carcinomul bazocelular” – VIDEO

Publicat: 20 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De câte tipuri poate fi cancerul de piele Medicul Claudia Artenie Cel mai frecvent este carcinomul bazocelular - VIDEO
Cancerul de piele reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice și își face apariția în momentul în care celulele pielii se dezvoltă într-o manieră neobișnuită și necontrolată.

Dr. Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie – Pro Life Clinics, a explicat în emisiunea BZI LIVE de câte tipuri poate fi cancerul de piele. Iată cum poate fi prevenită această boală nemiloasă.

Cancerul de piele reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice și își face apariția în momentul în care celulele pielii se dezvoltă într-o manieră neobișnuită și necontrolată. În termeni medicali, celulele sănătoase de la nivel cutanat suferă o mutație în ceea ce privește ADN-ul și încep să se înmulțească, fapt ce duce la formarea, în timp, a unei mase tumorale.

Tumorile pot fi atât de natură canceroasă (maligne), cât și benigne. Cele canceroase se pot extinde și la celelalte organe, iar tumorile benigne cresc în dimensiuni, dar nu afectează și alte zone ale corpului.

De câte tipuri poate fi cancerul de piele?

Cancerul de piele poate fi de mai multe tipuri, însă cel mai întâlnit este carcinomul bazocelular. Acesta este generat de expunerea la soare și este întâlnit adesea la persoanele care au fost supuse radioterapiei în perioada copilăriei. Carcinomul bazocelular are o evoluție lentă și deranjează prin aspectul leziunilor.

De asemenea, cel mai agresiv cancer de piele este melanomul malign, care apare la vârsta adultă și se dezvoltă dintr-o leziune preexistentă, adică o leziune prezentă încă de la naștere. Melanomul se poate dezvolta oriunde pe suprafața corpului, dar este mai des întâlnit pe piept și spate la bărbați și pe picioare la femei.

„Cancerul de piele este de mai multe tipuri. Cel mai frecvent cancer de piele este carcinomul bazocelular, un cancer benign, care deranjează mai mult prin aspectul leziunilor și o persoană care a făcut, de obicei, un carcinom bazocelular, va mai face de-a lungul vieții mai multe astfel de leziuni, unele care pot să fie foarte deranjante ochiului. În schimb, cel mai agresiv cancer de piele este melanomul malign, acea aluniță sau acea leziune, care arată altfel decât celelalte alunițe. Cel mai frecvent apare la vârsta adultă, el se dezvoltă dintr-o leziune preexistentă, dintr-o leziune pe care o avem de la naștere. În schimb, pielea este bine să fie urmărită măcar o dată pe an de către medicul dermatolog, cu ajutorul dermatoscopului, pentru a putea preveni aceste cancere de piele.”, a explicat medicul Claudia Artenie, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Cum poate fi prevenit cancerul de piele? Dr. Claudia Artenie: „Controlul la mediciul dermatolog este cel care face diferența”

În primul rând, cancerul de piele poate fi prevenit prin evitarea expunerii la soare între orele 10 și 16, în special în perioada verii. Pe de altă parte, medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor cu factor de protecție solară și controlul alunițelor măcar o dată pe an.

„Este bine, în primul rând, să nu ne expunem la soare între orele 10 și 16, în perioada de vară sau în perioada în care mergem în concedii, cele mai periculoare fiind acele arsuri din copilărie. Se consideră că două arsuri din copilărie duc la o incidență mult mai mare a melanomului malign și, desigur, și a carcinoamelor bazocelulare. Controlul la mediciul dermatolog este cel care face diferența. Cu cât venim mai devreme, în cazul unei leziuni, a unei mici pete, care nu deranjează, dar nu se vindecă sau a unei ulcerații, a unei răni, care, tot la fel, nu deranjează, dar nu se vindecă, nu trece cu cremele pe care le avem în casă, cu atât indicația va fi mai bună și prognosticul va fi mai bun.”, a adăugat dr. Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie.

Adauga un comentariu