Actualitate

Ce se va întâmpla cu economia României în anul 2024. Anunțul care îi îngrijorează pe cetățeni

Publicat: 28 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se va întâmpla cu economia României în anul 2024. Anunțul care îi îngrijorează pe cetățeni
Analiștii financiari sunt de părere că sărăcia și inflația, alături de scăderea creșterii economice, a producției industriale și a consumului, vor marca anul 2024.

Multă lume se întreabă ce se va întâmpla cu economia României în anul 2024. Sărăcia și inflația, alături de scăderea creșterii economice, a producției industriale și a consumului, vor marca anul 2024, spun analiștii financiari. Iată anunțul care îi îngrijorează pe cetățeni.

Ce se va întâmpla cu economia României în anul 2024

Anul 2024 vine cu o inflație peste așteptări și va continua să marcheze sărăcirea populației, care își pierde din puterea de cumpărare, din cauza inflației și a creșterii prețurilor. Reducerea creșterii economice, a consumului și scăderea producției industriale sunt alte probleme cu care se va confrunta România în acest an.

„Inflația asta pe care noi am simțit-o în ultimii trei ani de zile a tăiat vreo 40% din puterea de cumpărare la majoritatea populației. Adică valoarea banilor pe care oamenii îi câștigă s-a redus cu aproape 40% în ultimii trei ani.

Sunt prea multe speranțe și prea puține certitudini în ceea ce privește inflația în România. I-aș întreba pe politicieni de ce oare în România avem o inflație dublă față de cea din zona euro? De ce în zona euro inflația a putut să coboare la 2,9% în luna decembrie și la noi este în continuare la 7%? Oare ce fac celelalte țări din Uniunea Europeană mai bine decât facem noi de am ajuns să avem a doua cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană?”, a precizat analistul economic Adrian Negrescu.

Și veștile proaste nu se opresc aici. Scumpirea carburanților și mai ales menținerea nejustificată a prețurilor la energie sunt principalele cauze ale intensificării crizei economice.

Mai mult, economiștii sunt de părere că dacă IMM-urile vor fi lovite în plin, celelalte companii vor încerca să se adapteze și să găsească soluții pentru a supraviețui, uneori la limita sau dincolo de limita legală. În plus, investițiile pe care multe companii ar fi vrut să le facă vor fi amânate sau anulate.

Ce spun analiștii economici despre criza financiară de la noi din țară

Analistul Adrian Negrescu susține că România se confruntă cu grave dezechilibre care îi amenință stabilitatea economică. Reducerea creșterii economice, a consumului și scăderea producției industriale sunt alte probleme cu care se va confrunta România în anul 2024.

,,Nu șomajul e problema în România, ci salariile mici sunt problema și, acolo, din păcate, reușim cu talent să îngropăm practic tot ce înseamnă putere de cumpărare a românilor prin această inflație și prin aceste taxe salariale care sunt, în continuare, cele mai mari din Europa raportate la venit. Și mă refer aici la salariul minim pe economie. (…)

În restul economiei, cuvântul de ordine va fi dezintermedierea. Adică firmele vor încerca să își conserve dimensiunea business-ului la nivelul care este în momentul de față, vor ezita să facă investiții, vor ezita să se angajeze în noi relații comerciale de teamă că efectele inflației, efectele crizei economice, efectele scăderii vânzărilor, semnificative pe multe ramuri economice, se vor vedea cu putere în 2024.”, adaugă Adrian Negrescu.

Analiștii financiari sunt de părere că sărăcia și inflația, alături de scăderea creșterii economice, a producției industriale și a consumului, vor marca anul 2024.

Adauga un comentariu